Še pred nekaj leti so 'ploščarne' obiskovali le redki navdušenci nad vinilkami, zdaj pa so postale pravi
Še pred nekaj leti so 'ploščarne' obiskovali le redki navdušenci nad vinilkami, zdaj pa so postale pravi "modni glasbeni krik". Foto: EPA
Vinilka kultnih Beatlesov v muzeju v Nemčija. Foto: EPA

Glavni razlog za dvig prodaje vinilk, kot jim radi rečemo, so novi albumi skupin Daft Punk in Arctic Monkeys ter kultnega pevca Davida Bowieja. Najboljšo prodajo imajo neodvisne prodajalne, poroča britanski Guardian. "Vinilke so nazaj. Priča smo pravi renesansi gramofonskih plošč, ne gre več za retromanijo, temveč dejansko postajajo prva izbira vse več glasbenih navdušencev," pravi Geoff Taylor, izvršni direktor Združenja britanskih glasbenih založnikov (BPI).

Delež prodaje vinilk se povečuje
Prodaja vinilnih plošč predstavlja majhen delež na britanskem glasbenem trgu, a se iz meseca v mesec krepi. Trenutno na Otoku vsak teden prodajo okoli 15.000 vinilk, kar predstavlja 0,8-odstoten delež britanske prodaje albumov. Za primerjavo: leta 2007 je bil ta delež le 0,1-odstoten.

Letos daleč najbolje prodajani album je Random Access Memories francoskega dvojca Daft Punk. Zanimivo je tudi, da ima čedalje več vinilk kodo, ki kupcu omogoča, da si lahko na svoj računalnik naloži tudi MP3-posnetke pesmi z albuma, da lahko v njih uživa, kadar je proč od gramofona.

Britanci 20. aprila praznujejo dan glasbenih prodajaln
Po podatkih BPI-ja bodo letošnji prihodki od prodaje gramofonskih plošč znašali 12 milijonov funtov. Od tega so 20. aprila v britanskih glasbenih trgovinah prodali kar za dva milijona funtov plošč. Zakaj točno takrat? Razlog je, da je omenjeni datum znan kot dan glasbenih prodajaln (Record Store Day), ki ga praznujejo neodvisne glasbene prodajalne.

"Dan glasbenih prodajaln je bil izjemno pomemben kot katalizator vrnitve vinilnih plošč," ocenjuje Kim Bayley, generalna direktorica združenja trgovcev v zabavni industriji, Entertainment Retailers Association (ERA), ki je aprila organiziralo dan glasbenih prodajaln. "Dejstvo, da so indie glasbene trgovine v enem dnevu prodale za dva milijona plošč, kaže, da so pred vinilnimi ploščami oziroma glasbenimi prodajalnami lepši časi."

Pred nekaj meseci je ERA objavila podatke, da se je prodaja v 300 neodvisnih 'ploščarnah', kolikor jih še obstaja v Veliki Britaniji, v prvi polovici letošnjega leta povečala za 44 odstotkov, kar je predstavljalo 3,2 odstotka celotne britanske prodaje albumov, hkrati pa so v njih prodali več kot polovico vseh vinilnih plošč.

Daleč največji ljubitelji plošč so mladi moški
Pa še nekaj zanimivih statističnih podatkov: anketa, ki jo je med 1.700 uporabniki izvedel BPI, je pokazala, da ima povprečen britanski ljubitelj gramofonskih plošč doma 300 plošč in 80 singlov. 35,3 odstotka kupcev vinilnih plošč je mlajših od 35 let, velika večina pa je moških, še poroča Guardian.