Pesnica in prevajalka Ana Pepelnik, pesnik, urednik in prevajalec Primož Čučnik ter kontrabasist in skladatelj Tomaž Grom sodelujejo v eksperimentalnih, improviziranih besedno-zvočnih performansih. Foto: RTV SLO
Pesnica in prevajalka Ana Pepelnik, pesnik, urednik in prevajalec Primož Čučnik ter kontrabasist in skladatelj Tomaž Grom sodelujejo v eksperimentalnih, improviziranih besedno-zvočnih performansih. Foto: RTV SLO
false
Bojana Šaljić Podešva je skladateljica, ki deluje pretežno na področju elektroakustične glasbe, občasno pa se podaja tudi v sfere performansa v živo in instalacije ter sodeluje v vizualnih in performativnih projektih. Foto: RTV SLO

Evroradijski Rojstni dan umetnosti je poseben mednarodni radiofonski večer EBU skupine Ars Acustica, v katerega se bo tudi letos vključil program Ars Radia Slovenija. Drevi med 20. uro in polnočjo bodo na Arsu predvajali zvočne umetnosti iz drugih evropskih radijskih postaj, v Studiu 26 Radia Slovenija pa bodo Bojana Šaljić Podešva, Primož Čučnik, Ana Pepelnik in Tomaž Grom izvedli zvočno-besedni performans T'Hommage, ki bo prav tako predvajan na mednarodnih EBU-jevih radijskih programih.

Projekt T'Hommage je sprva nastal kot happening osmih zasedb ali posameznikov po zamisli skladateljice in elektroakustične ustvarjalke Bojane Šaljić Podešva. V tokratnem nastopu se bodo njene miniature spletle z besedno-zvočnimi akcijami tria Čučnik, Pepelnik in Grom, povezovala pa jih bo poezija Tomaža Šalamuna. Elektroakustični nastopi njegovo igro in sprevračanje besed prevajajo v polje čistih zvokov, nastopi tria pa se z branjem, rabo gramofonov, igrač in drugih predmetov poigrajo z zvočnostjo besed.

Srečanje besede in zvoka, ki se tako napaja iz Šalamunove poezije, ni izključno posvetilo Tomažu Šalamunu, temveč posvetilo tistemu človeku sedanjosti, ki je buden, živ in živahen, eleganten v svoji aktivnosti in odzivnosti, ki ne otopi v okoliščinah, temveč ustvarja, ljubi in pleše z življenjem, so zapisali ustvarjalci.

Evroradijski Rojstni dan umetnosti
Idejo o Rojstnem dnevu umetnosti je leta 1963 podal Robert Filliou, član umetniškega gibanja fluxus, ki je 17. januarja 1963 izjavil, da se je umetnost rodila pred natanko milijon leti, in s tem spodbudil praznovanje rojstnega dne umetnosti. "Zaprite šole in tovarne!" je razglašal Filliou. "Naj se vsi ljudje najedo torte in naj ustvarjajo! Prihodnjič naj bo praznik dvodneven, naslednje leto še dan daljši, vse dokler ne bo vsak dan dan praznovanja umetnosti in takrat bomo lahko vsi nadaljevali svoja življenja."

Leta 1987 je umrl, nekaj let pozneje pa je skupina umetnikov začela slediti njegovi gesti. Po vseh takrat razpoložljivih omrežjih so začeli širiti idejo o vsakoletnem praznovanju v čast umetnosti. Idejo je v zadnjem času prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica. Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje 20-minutno radiofonsko rojstnodnevno darilo umetnosti. Evroradio prenose teh zvočnih daril posreduje na satelitskih kanalih Haydn in Liszt, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z mešanjem zvočnih sledi z dveh kanalov.

V Rojstni dan umetnosti se že tradicionalno vključuje tudi radio Slovenija s prispevki programa Ars s srečanj improvizacij, glasbenega eksperimenta in poezije. Lanski prispevek s kosovelovskim naslovom Veseli. dinamični. relativni. so oblikovali Irena Tomažin (vokal, diktafoni), Vid Drašler (bobni, tolkala) ter člani kolektiva Cirkulacija 2 (Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner in Borut Savski).

Nastop ob lanskem Rojstnem dnevu umetnosti si lahko ogledate spodaj ali v spletnem arhivu RTV 4D.