Roman The Sellout je
Roman The Sellout je "knjiga za čas, ki ga živimo", ugotavlja žirija, še posebej v kontekstu gibanja Black Lives Matter. Foto: Reuters

Ne uživam v pisanju. Težko je. Treba se je usesti ... perfekcionist sem, se mi zdi, zato me hitro spravi v nezadovoljstvo in frustracije, kar počnem.

Paul Beatty
Nagrada vsakoletnemu lavreatu prinese tudi zajeten kupček denarja - natančneje, 50 tisoč funtov. Foto: Reuters
The Sellout
The Sellout ni roman za bralca, ki se hitro užali: kletvic ne manjka, pa tudi "rasna žaljivka na č" je v njej pogosto uporabljena. Foto: Amazon
Dobitnika nagrade je na slovesnosti v londonskem Gulidhallu razglasila Camilla, vojvodinja Cornwalska. Predsednica žirije Amanda Foreman je ob tem poudarila, da Beattyjeva knjiga razkriva vse družbene tabuje. Foto: Reuters

54-letni pisatelj iz Los Angelesa je nagrado man booker osvojil z romanom The Sellout, duhovito zgodbo o možaku, ki skuša svojo afroameriško identiteto utrditi na najbolj transgresiven, šokanten način, kar si jih je mogoče zamisliti: nazaj bi rad vpeljal suženjstvo in segregacijo.

Beatty je sicer že sam priznal, da njegov roman za marsikoga ne bo lahko prebavljiv - a zgodovinarka Amanda Foreman, ki je letos sedela na čelu žirije, je prepričana, da to še zdaleč ni slabost: "Književnost ne sme biti spravljiva. Resnica je le redko lepa in to je knjiga, ki z radostno razpuščenostjo bralca pribije na križ ... zato je tudi učinkovita."

"Medtem, ko te pribija na križ, te tudi požgečka. Roman je hoja po vrvi, ki jo Beatty spelje z neverjetnim pogumom, energijo in samozavestjo. V nobenem trenutku ne popusti in nikoli se ne zadržuje. To je pisec v vrhunski formi."

Foremanova je nagrajeni roman označila za "knjigo za naš čas", še posebej v kontekstu gibanja Black Lives Matter. "The Sellout je ena tistih zelo redkih knjig, ki zna uporabiti satiro - težek žanr, ki pogosto ni dobro uporabljen - in se zazreti v srce sodobne ameriške družbe, in to z neizprosnim humorjem, kakršnega še nisem videla po Swiftu ali Twainu."

"Nekako ji uspe izmaličiti vsak družbeni tabu in ton politične korektnosti, zaklati vsako sveto kravo. Spravila nas je v smeh, a smo ob njej tudi trznili. V isti sapi je duhovita in boleča."

Zmaga, ki pisatelju prinese 50 tisoč funtov, pomeni tudi sijajen uspeh za njegovo založbo: Oneworld je majhna neodvisna založba, ki pa ima pod svojim okriljem tudi lanskega nagrajenca Marlona Jamesa in njegov roman A Brief History of Seven Killings.

Beattyja so na zmagovalnem podiju očitno obvladovala čustva. "Nočem biti dramatičen, češ da mi je pisanje rešilo življenje," je nagovoril zbrano občinstvo. "Mi je pa pisanje dalo življenje." Na kratki tiskovni konferenci po podelitvi je pripomnil še, da je "srečen kot hudič".

Neki profesor se zdajle najbrž kesa za svoje besede ...
Bookerjeva nagrada za zmagovalca seveda pomeni neverjeten porast prodaje in svetovno prepoznavnost - a Beatty, ki mu je menda profesor književnosti na univerzi napovedal, da nima možnosti za uspešno pisateljsko kariero, o svojem poklicu noče zbujati napačnih predstav. "Ne uživam v pisanju. Težko je. Treba se je usesti ... perfekcionist sem, se mi zdi, zato me hitro spravi v nezadovoljstvo in frustracije, kar počnem. Zelo strog sem do sebe in ponavadi samega sebe sabotiram. Pri pisanju se skušam temu ogibati, ostati v trenutku, biti samozavesten."

Med letošnjimi finalisti za nagrado man booker so bili še Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay, Madeleine Thien in Deborah Levy. Levyjeva, najbolj prepoznavno ime na seznamu, je bila tudi edina med letošnjimi finalisti, ki je bila v preteklosti že med nominiranci za to prestižno nagrado. Odločitev žirije je bila menda letos soglasna in hitra, čeprav na stavnicah Beatty ni veljal za favorita.

Nagrado booker so do leta 2013 podeljevali avtorjem iz Commonwealtha, Irske in Zimbabveja, nato pa so nabor razširili na vse romane, ki so bili napisani v angleščini in izdani (tudi) v Veliki Britaniji. Lani je nagrado dobil zgoraj omenjeni Jamajčan Marlon James za roman A Brief History of Seven Killings, za katerega je navdih našel v poskusu atentata na legendo reggaeja Boba Marleyja.

Ne uživam v pisanju. Težko je. Treba se je usesti ... perfekcionist sem, se mi zdi, zato me hitro spravi v nezadovoljstvo in frustracije, kar počnem.

Paul Beatty