Uspešnega kitajskega pisatelja in njegovega prijatelja so aretirali 22 let po zagrešenem štirikratnem umoru. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Uspešnega kitajskega pisatelja in njegovega prijatelja so aretirali 22 let po zagrešenem štirikratnem umoru. (Slika je simbolična.) Foto: EPA

Očitno ni bilo vse zgolj fikcija, kar je Lju Jungpjao (Liu Yongbiao) zlil na papir. Znanega kitajskega romanopisca je namreč v mestu Hudžov (Huzhou) v vzhodnokitajski provinci Džejdžjang (Zheijang) zaradi suma večkratnega umora policija aretirala. 53-letnik je zločin že priznal, pri takratnem okrutnem dejanju pa mu je pomagal danes 64-letni prijatelj, v javnosti poimenovan zgolj Vang, ki so ga prav tako aretirali.

Več kot dve desetletji v pričakovanju aretacije
Po navedbah kitajskega portala Sixth Tone naj bi pisatelj ob aretaciji policistom dejal: "Ves ta čas sem čakal na vas." Za razkritje storilcev po vsem tem času gre zahvala novim metodam analize DNK in prstnih odtisov s kraja zločina.

Motiv za zločin, ki sta ga Lju in Vang zagrešila v noči 29. novembra 1995, je bilo njuno takratno slabo finančno stanje. Tako sta se pajdaša odločila oropati enega izmed gostov tamkajšnjega prenočišča, vendar se je ta upiral, in sta ga pretepla do smrti. Vendar sta, da bi prikrila svoje dejanje, umorila še zakonca, ki sta bila lastnika prenočišča, in njunega 13-letnega vnuka, je poročal China Daily.

Načrtovan roman o lepi morilski avtorici
Lju Jungpjao, ki je tudi član kitajskega pisateljskega društva, je objavil več knjig, pri čemer so njegov ljubezenski roman leta 2014 celo prelili v televizijsko serijo s 50 epizodami.

Štiri leta pred tem je pisatelj v uvodu v svoj roman Kriva skrivnost celo najavil, da bo v prihodnosti napisal kriminalni roman, naslovljen Lepa avtorica, ki je ubijala. Ob tem je upal, da bi tudi ta knjiga doživela ekranizacijo. "Želim napisati roman o lepi avtorici, ki je ubila veliko ljudi, vendar ostanejo vsi primeri nerazrešeni."