Prizadevanja odvetnikov Donalda Trumpa, da bi preprečili izdajo knjige Michaela Wolffa o dogajanju v Beli hiši, niso zalegla in tako se je ta zaradi izjemnega zanimanja javnosti pet dni prej, kot je bilo načrtovano, že znašla na prodajnih policah. Foto: EPA
Prizadevanja odvetnikov Donalda Trumpa, da bi preprečili izdajo knjige Michaela Wolffa o dogajanju v Beli hiši, niso zalegla in tako se je ta zaradi izjemnega zanimanja javnosti pet dni prej, kot je bilo načrtovano, že znašla na prodajnih policah. Foto: EPA
Randall Hansen
"Napačna" knjiga Ogenj in bes avtorja Randalla Hansena je izšla leta 2009, govori pa o zavezniškem bombardiranju Nemčije ter se osredotoča predvsem na njegov vpliv na civiliste. Foto: EPA
Donald Trump
Avtor knjige Ogenj in bes Michael Wolff pravi, da njegovo delo temelji na okoli 200 intervjujih, v knjigi pa beremo o kaosu v Beli hiši, pri čemer Wolff dvomi o sposobnosti Donalda Trumpa za predsednikovanje. Foto: Reuters

Knjiga, ki jo je napisal profesor političnih ved iz Toronta Randall Hansen, nosi polni naslov Ogenj in bes: Zavezniško bombardiranje Nemčije, 1942–1945 (The Allied Bombing of Germany, 1942–1945). In čeprav so kritiki namenili pozitivne ocene Hansenovi knjigi, je bilo do pred kratkim prodanih le 15.000 izvodov.

Brezplačno oglaševanje kar dveh knjig?
V preteklem tednu pa so spletni knjigotržci zaznali, da se je prodaja dotičnega dela občutno povečala, kar je pritegnilo tudi njegovega avtorja. Večje zanimanje za knjigo je nastopilo sočasno z informacijo o izidu knjige o kaotičnem dogajanju v Beli hiši.

Potem ko je Wolffova knjiga s polnim naslovom Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše izšla predčasno, s čimer so prehiteli morebitno prepoved njenega izida, deluje, da so nemara nekateri pomotoma naročili knjigo z enakim naslovom. Hansen je glede tega v intervjuju za The New York Times povedal: "Ne vem, koliko od tega je napaka in koliko od tega izvira iz novega zanimanja, ustvarjenega z brezplačnim oglaševanjem."

Zamisliti se nad moralnostjo vojne
Hansenovo znanstveno delo dokumentira letalsko bombardiranje Nemčije, za katerim so stale ZDA in Velika Britanija, in se osredotoča predvsem na vpliv tega dogajanja na civiliste. Hansen, ki se v akademski sferi posveča predvsem področju migracij, pravi, da je prenovljeno zanimanje za njegovo knjigo - in njeno vsebino - zabaven preobrat.

V intervjuju za kanadsko mrežo CBC je Hansen dejal: "Sicer je zabavno, toda prodaja moje knjige ni pomembna. Kar upam, da se bo zgodilo, je, da se bodo v trenutku, ko ta demagog, ta nestabilni demagog v Beli hiši grozi z vojno, ljudje, ki bodo prebrali mojo knjigo, zamislili nad moralnostjo vojne in predvsem nad grozljivimi posledicami vojne za civiliste. In če se to zgodi, to vse ne bo zgolj zabavno, temveč se bo tudi obrestovalo."

Med drugo svetovno vojno so zavezniške letalske sile odvrgle skoraj dva milijona ton bomb na Nemčijo, s čimer so uničile približno 60 mest in ubile več kot pol milijona nemških državljanov.

Lani in letos še vsaj dve izdaji s tem naslovom
Zanimivo je, da je lani izšla še ena knjiga z naslovom Ogenj in bes, pravzaprav s polnim naslovom Ogenj in bes: Na robu tretje svetovne vojne (Fire and Fury: The Brink of WWIII). V tem primeru gre za kratko zgodbo avtorja Stevena Hirschfelda, ki jo je objavil Amazon.

Za 15. februar pa je napovedan še izid knjige Ogenj in bes: Kako ZDA izolirajo Severno Korejo, obkrožajo Kitajsko in tvegajo jedrsko vojno v Aziji (Fire and Fury: How the US Isolates North Korea, Encircles China and Risks Nuclear War in Asia), ki je delo T. J. Colesa.