Danska zanka pripoveduje o Keitlu Brandtu, nekdanjem dopisniku, ki se znajde v peklenskem kotlu preprodaje in korupcije. Foto: Sanje
Danska zanka pripoveduje o Keitlu Brandtu, nekdanjem dopisniku, ki se znajde v peklenskem kotlu preprodaje in korupcije. Foto: Sanje
Henrik Brun je skoraj dve desetletji deloval kot dopisnik iz tujine, tudi s prizorišč vojn v Jugoslaviji in med drugim spremljal osamosvojitev Slovenije. Na fotografiji je na tovornjaku ZN, ko je leta 1992 poročal iz Vojne krajine na Hrvaškem.
Henrik Brun je skoraj dve desetletji deloval kot dopisnik iz tujine, tudi s prizorišč vojn v Jugoslaviji, in med drugim spremljal osamosvojitev Slovenije. Na fotografiji je na tovornjaku ZN-a, ko je leta 1992 poročal iz Vojne krajine na Hrvaškem. Foto: Iz osebnega arhiva/Založba Sanje

Danski novinar in pisatelj je skoraj desetletji deloval kot dopisnik iz tujine in med drugim poročal tudi s prizorišč vojn v nekdanji Jugoslaviji, svoje izkušnje pa pozneje spletel v kriminalni roman Danske sanje. V slovenščini je knjigo izdala založba Sanje, poslovenil pa jo je Darko Čuden, ki o romanu pravi, da je napisan v najboljši maniri tega žanra.
Pri izstopajočih skandinavskih avtorjih ne gre le za razvozlavanje zločina, ampak je vanje vpletenega še mnogo drugega, veliko je enciklopedičnega znanja, pravi Čuden, ki je v slovenščino prevedel že več skandinavskih kriminalk. Takšen je tudi Brunov roman, ki bo za slovenskega bralca po Čudnovem mnenju gotovo zanimiv, ker se dogaja v Sloveniji, posebna kakovost romana pa je tudi v njegovi dvojni strukturi. V njem se dogajata dve zgodbi - glavna zgodba in ob njej bridke izpovedi neke ženske, ki jo trpinčijo in zlorabljajo.
Zgodba, ki se lahko dogaja le na obrobju EU-ja
Slovenijo ob tej priložnosti obiskuje tudi Brun, ki je Ljubljano za prizorišče romana izbral iz dveh razlogov. Mesto je po eni strani ravno pravšnje velikosti, ustrezalo pa mu je tudi tukajšnje umirjeno družbeno ozračje. Kadar se v takšnih sredinah kaj zgodi, skušajo vpleteni to skriti. Poleg tega se takšna zgodba, kot jo je zapisal v Danski zanki, lahko dogaja le na obrobju Evropske unije.
Zgodba romana, ki ob napetem kriminalnem zapletu slika tudi portret slovenske in balkanske realnosti, je postavljena v preteklost. Po odkritju trupla umorjenega pisatelja, voznika nujne pomoči med balkanskimi vojnami, nekdanji vojni dopisnik Keitl Brandt opusti svoj končni cilj, Sarajevo. Znajde se v kotlu človeške trgovine in korupcije, v katerega potegne tudi dansko rokometno zvezdnico in slovensko novinarko.
Srečanje z bralci
Henrik Brun, ki bo zvečer, točneje ob 19.00, gost literarnega večera v Hiši sanjajočih knjig, je dobitnik prestižne novinarske nagrade Evropske komisije Lorenzo Natali za prispevek na področju zavzemanja za človekove pravice, demokracijo in razvoj. Bil je tudi med nominiranci za dansko novinarsko nagrado cavling prize.