Črnilo mi mezi iz kotičkov ust. Ni je sreče, kakršna je moja. Jedel sem poezijo.

Mark Strand

Strand se je rodil leta 1934 na otoku princa Edvarda v Kanadi, odraščal pa je po več mestih po ZDA in Južni Ameriki. Pulitzerjevo nagrado je dobil leta 1999 za pesniško zbirko Blizzard of One, ki jo je izdal leto poprej. Tudi v slovenščino imamo prevedenih nekaj njegovih del.

Poleg lastnega pesništva in prevajanja pesmi drugih avtorjev se je posvečal še otroški literaturi, umetnostni kritiki, poučevanju in pomagal pri urednikovanju nekaterih pesniških antologij. Pogosta motiva njegovih pesmi sta bila odsotnost in izguba, znan pa je bil po preciznem izražanju in nadrealistični metaforiki.

"Kjer koli sem, sem tisto, kar manjka"
Njegova prva pesniška zbirka Sleeping With One Eye Open je bila objavljena leta 1964. Zbirka je dobila naslov po eni izmed pesmi, ki jih je vključil vanjo, govori pa o strahu, ki ga je spremljal na vrhuncu hladne vojne med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Tudi sicer so bile njegove zgodnje pesmi označene za proizvod pesnika, ki je obseden z negotovostjo in smrtjo, vendar se je to Strandu zdela neupravičena oznaka.

Strand je zbolel za liposarkomom, kar je redka oblika rakastega obolenja. Hči je v sporočilu za javnost zapisala, da si ga bo zapomnila kot "veselega, elegantnega, dobrosrčnega in briljantnega človeka, ki je živel zato, da je delal ter preživljal čas s prijatelji in ljudmi, ki jih je imel rad".

Črnilo mi mezi iz kotičkov ust. Ni je sreče, kakršna je moja. Jedel sem poezijo.

Mark Strand