Predstava je nastala kot del cikla Ventilator Zavoda Sploh v sodelovanju z Vio Negativo in v koprodukciji varšavskega festivala Body/Mind. Foto: Via Negativa
Predstava je nastala kot del cikla Ventilator Zavoda Sploh v sodelovanju z Vio Negativo in v koprodukciji varšavskega festivala Body/Mind. Foto: Via Negativa

Performerja v predstavi parazitirata in se opravičujeta, hkrati pa neločljivo soobstajata in se sprašujeta, ali je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršno koli razmerje.

Parazita je težko prepoznati
Serres namreč trdi, da je parazitizem temeljno "dejstvo" obstoja vsakega živega bitja, so ob predstavi zapisali ustvarjalci.

"V času poveličevanja brutalne moči, v času posojil, dolgov, prevar, podrejenosti, manipulacij in medsebojne odvisnosti je parazita zelo težko prepoznati. Drug v drugega uperjamo prst, obtožujemo se z zažiralci in krvosesi, se branimo pred temi očitki in ogorčeno zagovarjamo svojo nedotakljivost. Nihče noče biti parazit, to nizkotno in zavržno bitje evolucije, ta cinična pomota narave," so še dodali.

Občinstvo bo s performerjema lahko razmišljalo, kaj pomeni, če t. i. parazitsko razmerje temelji zgolj na enosmernem odnosu dajanja in jemanja in nič drugega. Je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršno koli razmerje? Po definiciji je parazit tisti, ki jemlje hrano z mize drugega, izkorišča, izrablja in zlorablja. Tisti, ki se zažira, ki ničesar ne daje v zameno, ki ničesar ne ustvarja, ničesar ne deli z drugimi, ki nikomur ni v oporo in se za nikogar ne žrtvuje, lahko beremo v besedilu, ki je nastalo ob predstavi.

Del cikla Ventilator
Predstava je nastala kot del cikla Ventilator Zavoda Sploh v sodelovanju z Vio Negativo in v koprodukciji varšavskega festivala Body/Mind. Avtorica projektne zamisli je Anita Wach, ki jo je nato razvila v sodelovanju s performerjem Grego Zorcem. Zvok je delo Andreja Fona, uprizoritveni koncept in umetniško vodstvo predstave pa podpisuje Bojan Jablanovec.