52. festival Borštnikovo srečanje bo v Maribor pripeljal številne izbrane predstave. Foto: Promocijsko gradivo
52. festival Borštnikovo srečanje bo v Maribor pripeljal številne izbrane predstave. Foto: Promocijsko gradivo
Tomaž Pandur
Festival se začenja s fotografskim poklonom Tomažu Pandurju. Foto: BoBo

Prvi dogodek uvodnega festivalskega dne, ki letos sovpada s praznikom Mestne občine Maribor, se je začel ob 17. uri v mariborskem Mestnem parku, kjer so v sodelovanju z občino in gledališko hišo Pandur Theaters odprli razstavo fotografij Aljoše Rebolja, ki je v Mariboru rojenega režiserja Tomaža Pandurja (1963—2016) spremljal kot ekskluzivni fotograf v zadnjem obdobju ustvarjanja. Panoji s fotografijami predstav v Sloveniji, Španiji, Nemčiji, Grčiji in na Hrvaškem bodo na ogled do konca meseca.

Ob 20. uri je sledilo tradicionalno slavnostno odprtje festivala v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, kjer sta zbrane med drugim nagovorila vršilka dolžnosti umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja Ksenija Repina in minister za kulturo Anton Peršak. Zatem pa uvodna predstava Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljiča v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča.

Letos bo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, prikazanih 11 uprizoritev slovenskih gledališč. Mednarodni program poleg nocojšnje Frljičeve odmevne stvaritve vključuje še uprizoritve Magic Evening v režiji Anice Tomić iz Teatar & TD Zagreb, Ordinary People v režiji Jane Svobodove in Wen Hui iz češkega Archa Theatra ter Sad Songs from the Heart of Europe gledališke skupine Sadsongskomplex:fi s Finskega.

V središču sta letos finsko gledališče in dramatika, na okrogli mizi se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi, že osmo leto bo tudi organiziran showcase za mednarodne strokovnjake in tuje novinarje. Ob koncu festivala bodo podelili nagrade najboljšim v pretekli gledališki sezoni, Borštnikov prstan za življenjsko delo pa si bo nadela igralka Saša Pavček.

Začenja se festival Borštnikovo srečanje
Začenja se festival Borštnikovo srečanje