V predstavi Gugalnica za vse Zajček, ki je lastnik gugalnice, drugim živalim postavi le eno preprosto pravilo, in sicer da mora vsak, ki se hoče gugati, najprej pomagati pri tem kratkočasju drugemu. Vse gre kot po maslu, dokler se na gugalnici na znajde Lisica, za njo pa iz gozda prilomasti še Volk. Foto: LGL/Urška Boljkovac
V predstavi Gugalnica za vse Zajček, ki je lastnik gugalnice, drugim živalim postavi le eno preprosto pravilo, in sicer da mora vsak, ki se hoče gugati, najprej pomagati pri tem kratkočasju drugemu. Vse gre kot po maslu, dokler se na gugalnici na znajde Lisica, za njo pa iz gozda prilomasti še Volk. Foto: LGL/Urška Boljkovac
Gugalnica za vse
V predstavi nastopajo Iztok Lužar, Miha Arh, Polonca Kores, Ana Hribar in Sebastjan Starič kot gost. Foto: LGL/Urška Boljkovac

Dramatizacija pravljice ohranja osnovno zgodbo in nastopajoče like: Zajčka, Polha, Jazbeca, Mravljico, Lisico in Volka ter značilni poetično izpiljeni jezik Štefanove. Osrednji junak pravljice je Zajček, ki sam s trdim delom naredi gugalnico, na kateri se pozneje gugajo tudi druge živali.

Do veselja prek dolgočasnosti neke dejavnosti
Lastnik gugalnice drugim živalim postavi le eno preprosto pravilo, in sicer, da mora vsak, ki se hoče gugati, najprej pomagati pri tem kratkočasju drugemu. Vse gre kot po maslu, dokler se na gugalnici na znajde Lisica, za njo pa iz gozda prilomasti še Volk ...

Likovna podoba predstave gozd abstrahira in s tem ponudi tudi različne možnosti animacije. Namizne mimične lutke, ki spominjajo na otrokom ljube plišaste igrače, se razlikujejo na vizualni ravni kot tudi po načinu animacije. Temeljni uprizoritveni fokus predstavljajo gugalnica in različni načini guganja. Ti so odvisni od karakternih in fizičnih posebnosti likov ter tako še dodatno podkrepijo osnovno dramaturško gonilo predstave - veselje guganja ter napor in dolgčas ob potiskanju gugalnice.

Lutkovna predstava bo zaživela v režiji Ajde Valcl in likovni podobi Jasne Vastl, za dramatizacijo sta poskrbeli avtorica pravljice Anja Štefan in Simona Hamer. Nastopajo pa Iztok Lužar, Miha Arh, Polonca Kores, Ana Hribar in Sebastjan Starič kot gost.

Sodelovanje treh ustvarjalk
Pisateljica, pesnica, pripovedovalka in raziskovalka pristnega slovenskega pripovednega izročila Anja Štefan (1969) je ena najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev za otroke. Štiri črne mravljice ter Bobek in barčica sodita med najbolj priljubljene predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 2014 je prejela zlato hruško prav za knjigo Gugalnica za vse kot najboljšo slovensko mladinsko izvirno leposlovno knjigo, istega leta pa je bila tudi med petimi finalisti za najboljše otroško in mladinsko leposlovno delo za nagrado večernica. Štefanova je pobudnica in soustvarjalka pripovedovalskega festivala Pravljice danes.
Režiserka Ajda Valcl (1981) je diplomantka AGRFT-ja, ki se je do zdaj podpisala že pod deset gledaliških režij. Gugalnica za vse ni njena prva lutkovna režija, saj je v Lutkovnem gledališču Maribor režirala predstavi Ringaraja in Pedenjped. Za predstavo v Lutkovnem gledališču Ljubljana Emil in detektivi je lani prejela nagradi za najboljšo predstavo festivala Zlata paličica in Pikinega festivala v Velenju, njen zadnji projekt Snofor pa je nastal v letošnji sezoni BiTeatra, projekta mladih gledaliških ustvarjalcev.
Scenografka, kostumografka in oblikovalka lutk Jasna Vastl (1971) je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ALU-ju in magistrirala iz scenografije in kostumografije na AGRFT-ju, kjer zadnjih nekaj let predava predmet scenografija - prostori igre. Sodeluje z večino slovenskih gledališč, ustvarjala pa je tudi v tujini (v Srbiji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem). Med drugim je avtorica celostnih vizualnih podob v dramskih predstavah več gledališč in dobitnica številnih nagrad. Deset predstav, v katerih je sodelovala, je prejelo nagrade za predstave v celoti ali likovne podobe v njih.

Premiera predstave Gugalnica za vse, ki je primerna za otroke od tretjega leta starosti dalje, bo na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana drevi ob 18. uri.