41-letni režiser Oliver Frljić je po burnem dogajanju v Splitu napovedal številne nadaljnje uprizoritve predstave doma in v tujini, kot tudi v okviru projekta Reka - Evropska prestolnica kulture (EPK), zaradi katerega je odstopil z mesta intendanta HNK-ja Ivan plemeniti Zajc na Reki, da se je lahko pridružil ekipi EPK-ja. Foto: Dubrovniške poletne igre
41-letni režiser Oliver Frljić je po burnem dogajanju v Splitu napovedal številne nadaljnje uprizoritve predstave doma in v tujini, kot tudi v okviru projekta Reka - Evropska prestolnica kulture (EPK), zaradi katerega je odstopil z mesta intendanta HNK-ja Ivan plemeniti Zajc na Reki, da se je lahko pridružil ekipi EPK-ja. Foto: Dubrovniške poletne igre
Naše nasilje in vaše nasilje
Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je nastala po naročilu berlinskega Hebbel am Ufer (HAU), v koprodukciji več gledališč. Prva premiera je bila konec lanskega maja na Dunaju, nato sta sledili premieri v Weimarju in v Berlinu. Foto: Dražen Šokčević
HNK Split
Protestniki, ki so se včeraj zbrali pred poslopjem Hrvaškega narodnega gledališča (HNK-ja) v Splitu (na sliki), so med drugim dejali, da je predstava "nacionalna sramota", da "žali kristjane in muslimane", da "ne gre za umetnost" ter da "HNK ni zasebno gledališče, v katerem lahko igrajo kar koli". Med drugim so ocenili, da gre "za posebno vojno proti Hrvaški" in da je "Frljić nacionalni izdajalec", ki "potrebuje eksorcista". Vendar pa novinarji med množico besnih protestnikov, med katerimi so bile tudi redovnice, niso naleteli na nikogar, ki bi že videl dotično predstavo. Foto: HNK Split

Zaradi nasprotovanja Frljićevi sporni postavitvi se je pred poslopjem Hrvaškega narodnega gledališča (HNK-ja) v Splitu zbralo okoli 300 besnih protestnikov z različnih vetrov, njihov shod so spremljale tudi okrepljene policijske enote. Proteste so organizirale lokalne skrajne desničarske stranke ter veteranske in katoliške organizacije.

"Zaradi vulgarnega žaljenja nacionalnih in verskih čustev večine hrvaških državljanov," so splitska veteranska združenja včeraj kazensko ovadila Frljića in Igorja Ružića, selektorja programa Festivala hrvaške drame Marulićevih dnevov, v sklopu katerega so uprizorili Naše nasilje in vaše nasilje. Ob njiju so ovadili še asistentko predstave Barbaro Babačić in intendanta splitskega HNK-ja Gorana Golovka. Marulićeve dneve podpira hrvaško ministrstvo za kulturo, ki se je medtem distanciralo od predstave.

"Hrvaška, ena vodilnih sil fašizacije Evrope"
Oliver Frljić se je za hrvaški časnik Nacional že odzval na včerajšnje dogajanje in ga označil kot piko na i delovanja hrvaških institucij ter dejal, da "HDZ še naprej izvaja poglobljeno fašizacijo družbe". Vsem "političnim štorom", kakor jih imenuje, sporoča, naj se vrnejo v gozdove, iz katerih so prišli - Hrvaško pa je označil za eno vodilnih sil fašizacije Evrope.

41-letni režiser je nadalje napovedal številne uprizoritve predstave doma in v tujini, kot tudi v okviru projekta Reka - Evropska prestolnica kulture (EPK), zaradi katerega je odstopil z mesta intendanta HNK-ja Ivan plemeniti Zajc na Reki, da se je lahko pridružil ekipi EPK-ja. Ob njegovem odstopu se je na Hrvaškem omenjalo, da je gledališče zapustil zaradi nevzdržnih političnih pritiskov in groženj zaradi svojega nasprotovanja institucionalizirani desnici in konservativnim krogom na Hrvaškem, kar pa je režiser zanikal.

Kot je še povedal za Nacional, so ga na Hrvaškem že v preteklosti poskušali ustrahovati, ko so lani vdrli v njegovo reško stanovanje in v zagrebško stanovanje njegovega dekleta. Takrat je režiser v javnem pismu obtožil največjo hrvaško vladno stranko HDZ, da je prižgala zeleno luč za obračun z njim. Gonjo proti Frljiću, ki velja za enega izmed najbolj izpostavljenih gledaliških režiserjev mlajše generacije na območju nekdanje Jugoslavije, so takrat obsodili tako številni hrvaški kulturniki kot tudi nevladne organizacije, ki se bojujejo proti nestrpnosti in se zavzemajo za človekove pravice.

Včerajšnja uprizoritev se je začela s približno polurno zamudo, saj je morala policija pred tem iz gledališkega poslopja odstraniti glasne protestnike. Kasneje so ti razbili steklo na vhodu v HNK, sledila pa je še grožnja s podtaknjeno bombo v gledališču. Včerajšnja drama, v kateri so med drugim sodelovale tudi redovnice, pa se je zaključila z osemnajstimi aretiranimi, poroča hrvaški Novi list.

"Groba zloraba Festivala hrvaške drame"
Med protestniki so bili tudi nekateri splitski politiki, kot na primer Željko Kerum, ustanovitelj Hrvaške meščanske stranke (HGS) - sicer znan kot eden najspornejših in najbogatejših Hrvatov -, ki se je prišel na shod z velikim križem okoli vratu. Župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja pa je že včeraj na svojem profilu na enem izmed družbenih omrežij zapisal: "To niso Marulićevi dnevi. To, čemur smo priča in kar bomo še nekaj dni prisiljeni gledati v našem narodnem gledališču v Splitu, je groba zloraba Festivala hrvaške drame Marulićevi dnevi."

Predstava je pred tem že vznemirjala v Nemčiji, Bosni in Hercegovini ter na Poljskem - razlogi za razburjenje ali slabe kritike so bili v različnih državah različni. Nemce je zmotilo po njihovi oceni preveč neposredno apeliranje na krivdo vseh prebivalcev Evrope za trpljenje beguncev, kar so označili za plehko in vsebinsko prozorno politično gledališče. Na Poljskem in v Sarajevu pa je bilo domnevno blatenje simbolov katoliške vere tisto, ki je sprožilo buren odziv.

Občinstvo, ki je včeraj prišlo na uprizoritev Frljićeve predstave v splitskem HNK-ju, se je v gledališki dvorani s prepevanjem odzvalo na pesmi proustaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona, ki so jih predvajali protestniki pred poslopjem gledališča.