Izkušeni akrobat Yann Arnaud, ki je s skupino sodeloval 15 let, je padel na oder med izvajanjem svoje točke. Na fotografiji prizor iz predstave KOOZA v Singapurju. Foto: EPA
Izkušeni akrobat Yann Arnaud, ki je s skupino sodeloval 15 let, je padel na oder med izvajanjem svoje točke. Na fotografiji prizor iz predstave KOOZA v Singapurju. Foto: EPA
Umetniški akrobati so lani junija prvič nastopili v Ljubljani. S spektaklom so Stožice napolnili kar petkrat. Foto: EPA


V bolnišnici je kmalu za tem umrl zaradi poškodb. "Celotna družba Cirque du Soleil je v šoku in pretresena zaradi tragedije," je ob tragičnem dogodku javnosti sporočil predsednik skupine Cirque du Soleil Entertainment Group Daniel Lamarre. V prihodnjih dneh in tednih je obljubil podporo njegovi družini in zaposlenim, še posebej ekipi predstave Volta.

Spolzel iz gimnastičnega obroča
Nesreča se je zgodila, ko je Arnaud s še enim akrobatom izvajal točko, nato pa je nenadoma izgubil oprijem na gimnastičnem obroču in padel na oder. Cirque du Soleil je zato odpovedal dve nadaljnji predstavi.

Njegova smrt ni prva, ki se je zgodila med performansom Cirque du Soleila. Leta 2013 je med nastopom umrla plesalka Sarah Guyard, leta 2016 pa tehnik Olivier Rochette, sin ustanovitelja skupine, potem ko ga je zadelo teleskopsko dvigalo.

Cirkusanti z močnim umetniškim poudarkom
Cirque du Soleil je leta 1984 s povezovanjem gledališča, baleta, sodobnega plesa, mojstrske scenografije in umetnosti akrobacije začel pisati zgodovino novega umetniškega žanra - cirkusa z močnim umetniškim poudarkom. Sprva je skupina štela 73 članov, danes jih je 1.300. Sedež organizacije je v Quebecu v Kanadi. Njihove predstave si je od sredine osemdesetih let preteklega stoletja ogledalo več kot 160 milijonov ljudi.