Franc Berhtold: Pokrajina IV, 1991, suha igla. Foto: Koroška galerija likovnih umetnosti
Franc Berhtold: Pokrajina IV, 1991, suha igla. Foto: Koroška galerija likovnih umetnosti

Razstava, ki jo odpirajo danes ob 19.00 in bo na ogled do 12. marca 2017, nosi naslov Grafike in dela na papirju 1967-2016, spremlja pa jo tudi katalog z uvodno študijo kustosa razstave Marka Košana. Berhtoldove grafike vabijo k tihemu, neprisiljenemu dialogu, njihova krhka in graciozna doslednost pa lahko zadovolji tudi najzahtevnejše sladokusce.

Slikar in grafik Franc Berhtold se je rodil leta 1945 v Strojni pri Prevaljah, po diplomi leta 1967 se je ustalil v Slovenj Gradcu in po desetletnem pedagoškem delu na osnovni šoli poklicno kariero nadaljeval kot industrijski in grafični oblikovalec v tovarni meril. Tam je svoj grafični likovni izraz izpopolnil do te mere, da se je uveljavil kot eden izmed največjih mojstrov klasične grafične umetnosti globokega tiska v Sloveniji.

Prav grafika je bila vselej v ospredju njegovega ustvarjanja, zlasti po letu 1982, ko se je v Slovenj Gradec za stalno preselil akademski slikar in profesor za grafiko z ljubljanske likovne akademije Bogdan Borčić. Berhtold, ki ga je tedaj grafika povsem uročila, je posebno pozornost namenil razvijanju učinkov večbarvnega tiska, pri svojem grafičnem delu pa se je izpopolnjeval v Nemčiji in na Nizozemskem. Kljub ljubezni do grafike risanja in slikanja nikoli ni potisnil povsem ob stran.

Svoje delo je predstavljal na več samostojnih razstavah na Koroškem, drugje po Sloveniji in v tujini. Ustvaril je več kot 100 lesorezov, linorezov, sitotiskov, predvsem pa grafik.