Ptujski župan Miran Senčar meni, da si mesto zasluži galerijo. Doslej so razstavljali na različnih lokacijah, zdaj pa so poiskali rešitev, ki jim bo omogočila tudi razstavljanje večjih del. Foto: BoBo
Ptujski župan Miran Senčar meni, da si mesto zasluži galerijo. Doslej so razstavljali na različnih lokacijah, zdaj pa so poiskali rešitev, ki jim bo omogočila tudi razstavljanje večjih del. Foto: BoBo
France Mihelič
Med pomembnejše razstave v mestu Ptuj še zdaj spada postavitev del Franceta Miheliča, o kateri po besedah Marjete Ciglenečki umetnostna zgodovina govori kot eni prelomnih za slovensko predvojno umetnost. Foto: MGML
Ptuj
Na Ptuju si že desetletja prizadevajo, da bi najstarejše mesto dobilo mestno galerijo, a se do zdaj njihove želje niso izpolnile. Foto: BoBo

Ptujska občina je pred kratkim začela prenovo prostorov na Prešernovi ulici, ki sicer prvotno ni bila načrtovana z namenom ureditve galerije, ampak ker jim je, če tega ne bi storili, grozila inšpekcijska kazen več kot 100.000 evrov. Ko si je prostor ogledala strokovna komisija, pa je ocenila, da je primeren za razstavno prizorišče.

"Po prvih projektantskih ocenah bomo potrebovali okoli 50.000 evrov za posege in pripravo galerije," je povedal ptujski župan Miran Senčar. To, da bodo prostori v tretjem nadstropju zgradbe, ga ne moti, saj morajo v vsakem primeru za pridobitev uporabnega dovoljenja urediti dvigalo, ki bo namenjeno tudi razstavišču.

Mesto si zasluži galerijo, pravi. Doslej so razstavljali na različnih lokacijah, v Miheličevi galeriji, galeriji Magistrat, do pred kratkim tudi v gledališču, zdaj pa so s pomočjo strokovne komisije pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja, ki sicer vodi Tovarno umetnosti v Majšperku, poiskali rešitev, ki jim bo omogočila tudi razstavljanje večjih del.

Spomin na prelomno razstavo Franceta Miheliča
Tudi Marjeta Ciglenečki z mariborske filozofske fakultete meni, da je Ptuj zelo potreben mestne galerije, saj mesta zdaj ne najde nobena večja razstava. V preteklosti so obljubljali že prostore v izpraznjeni ptujski vojašnici, a iz tega ni bilo nič. Prav tako je spomnila, da je bil prav v tej stavbi nekoč tudi dijaški dom, kjer so pripravili eno najpomembnejših postavitev na Ptuju v 20. stoletju - razstavo del Franceta Miheliča, o kateri stroka še danes govori kot o eni prelomnih postavitev slovenske povojne umetnosti.

Po besedah vodje strokovne skupine Dušana Fišerja prostori res niso idealni, vendar pa gre za trenutno edino možnost, saj občina z drugimi primernejšimi nepremičninami ne razpolaga. Prostori po njegovem mnenju lahko zadostijo vsem potrebam sodobne produkcije umetnosti.

"Če zdaj priložnosti ne zagrabimo, galerije ne bomo videli še prihodnjih sto let"
"To se mi zdi življenjska priložnost za Ptuj. Če je ne zagrabimo, se lahko zgodi, da galerije ne bomo videli še prihodnjih sto let. Z majhno investicijo in vso infrastrukturo ter s pogledom na Dravo pa lahko galerijo odpremo čez tri mesece," je povedal.

Za septembra napovedujejo razstavo nekaterih manj znanih ali spregledanih del predlani umrlega ptujskega slikarja Albina Lugariča. Lani so na fakulteti študenti organizirali poletno popisovanje zapuščine na slikarjevem domu in po besedah Marjete Ciglenečki se je takrat nabralo veliko gradiva, ki bo osnova za razstavo.