Risba Ize Pavlina, Neznanec 108 (iz serije Prvi vtisi/Avtoportret), 2015 Foto: Iza Pavlina
Risba Ize Pavlina, Neznanec 108 (iz serije Prvi vtisi/Avtoportret), 2015 Foto: Iza Pavlina

Večletni projekt in razstava Situacija Dogville poskušata prepoznati potrebe slovenskega umetnostnega prostora, predvsem mlajše generacije, in podpreti sistematičen in hitrejši razvoj dela s še neuveljavljenimi umetnicami in umetniki.

Na razstavi bodo predstavljena dela Andree Knezović, Ane Legčević, Ize Pavlina in Anžeta Severja. Zaradi usmerjenosti projekta pod vodstvom Tevža Logarja se razstava bolj kot na koncept oziroma zastavljeno temo osredotoča na dosledno predstavitev "osebnih avtorskih poetik" umetnic in umetnika in njihovih "formalnih razmislekov" v zadnjem letu. Tudi ni zasnovana kuratorsko, temveč v ospredje postavlja umetniško delo kot samostojno enoto, osvobojeno "ideološkega" naboja sodobne umetnosti.

Celovita podpora v celotnem krogu od produkcije, distribucije do refleksije
Umetnice in umetnik so se prvič skupaj predstavili lani v okviru projekta To ni ljubezenska pesem v Miklovi hiši v Ribnici. Njihova predstavitev poteka v okviru projekta DUM - društva umetnikov med letoma 2014 in 2017, s katerim društvo sledi usmeritvi, da mladi umetniki za izvedbo svojih zamisli potrebujejo celovito podporo, ki presega "ad hoc študentske" razstavne projekte. Zato se osredotočajo na celovit pristop z zagotavljanjem strokovne pomoči, dobrih produkcijskih pogojev in vzpostavljanjem dialoga o umetniškem delu oziroma kontekstu.

Osrednji cilji projekta so predvsem produkcija in distribucija umetniških del ter refleksija o njih, s čimer želijo preseči pomanjkljivo institucionalno produkcijsko podporo mlajšim avtorjem in hkrati avtorje aktivno vplesti v razmerja z institucijami, tako javnimi zavodi kot nevladnimi organizacijami, domačo in mednarodno stroko.

Dogovori za sodelovanje potekajo tudi s partnerskimi organizacijami v tujini, kar bo omogočilo predstavitev projekta ter umetnic in umetnika v mednarodnem umetnostnem prostoru. Razstavo bodo spremljala tudi individualna srečanja umetnic in umetnika z domačimi in tujimi strokovnjaki z različnih področij z namenom refleksije njihovega umetniškega dela in delovanja. Umetnice in umetnik se bodo srečali z Noahom Charneyjem, Luigijem Fassijem, Andrejo Hribernik, Róno Kopeczky, Romanom Uranjekom, Vladimirjem Vidmarjem, Asto Vrečko in Vanjo Žanko.