Razstavljena so dela iz obdobja 2011-2013. Foto: Bežigrajska galerija
Razstavljena so dela iz obdobja 2011-2013. Foto: Bežigrajska galerija
Nina Čelhar
Pustiti sliko odprto je torej ključno: naj bo čista in izpraznjena, brez vsiljene gotovosti videnega. Iščem odprtega gledalca, ki bo voljan vpraševati, iskati odgovore in predvsem čutiti. Bolj od izražanja sporočilnosti me pri sliki namreč zanima podajanje razpoloženja. Iščem tih, neinvaziven občutek miru, ki naj vzbudi občutek pomirjenosti, razmišlja umetnica. Foto: Bežigrajska galerija

Kot je ob razstavi zapisal kustos razstave Miloš Bašin, sta za njeno slikarstvo značilni polnost barve in polnost oblik. "Zgoščena barva, barva kot tvar, kot njena snov in gostota. Zato delujejo površine podob kot zgoščene materije resničnosti."

Značilnost vseh razstavljenih del je mehkoba videza slik. To umetnica dosega z načinom nanosa barve in s površinami, ki so največkrat zaobljene in ovalnih oblik. Prevladujoča siva daje vtis zamegljenosti in hkrati povečuje dojemanje globine, breztežnosti in videza vmesnega bivanja podob, je še zapisal Bašin.
Pod naslovom Stanja občutljivosti bodo do 11. februarja razstavljene slike iz obdobja 2011-2013. Dobitnica nagrade Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2011/2012 pri slikanju vedno izhaja iz realnosti, vse slike so osebnega izvora, pravi. "Prepoznati intimen problem in ga definirati - mu najti smiseln prizor, ki ga bo podpiral," je o slikanju zapisala umetnica.
Odprte slike, ki vzbujajo občutek pomirjenosti
Gledalcu pušča prosto pot za interpretacijo, skuša mu vzbuditi empatijo in lastne asociacije. Odprta slika se ji zdi ključnega pomena, naj bo čista in izpraznjena, brez vsiljene gotovosti videnega. Ne zanima je toliko izražanje sporočilnosti, ampak podajanje razpoloženja. "Iščem tih, neinvaziven občutek miru, ki naj vzbudi občutek pomirjenosti."
Nina Čelhar se je rodila leta 1990 v Postojni. Študij slikarstva je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključila leta 2012, trenutno je študentka drugega letnika druge stopnje. Svoje znanje izpopolnjuje tudi na študijski izmenjavi na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu.