Fotografijo, na kateri Imogen Cunningham kuka izza drevesa, je posnela Judy Dater. Foto: Christie's
Fotografijo, na kateri Imogen Cunningham kuka izza drevesa, je posnela Judy Dater. Foto: Christie's
Imogen Cunningham, Sunbath (Alta on the Beach), fotografija iz leta 1925.
Imogen Cunningham, Sunbath (Alta on the Beach), fotografija iz leta 1925. Foto: Museum of Fine Arts, Boston

Pregovorno jabolko spora so bile črno-bele fotografije iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, delo ameriške umetnice Imogen Cunningham. Na eni je bližnji posnetek ženskega torza, ki funkcionira skoraj kot abstraktna oblika, na drugi pa 91-letna umetnica, ki izza drevesa zre na eno izmed svojih najljubših manekenk; ta je upodobljena gola.

Mar ni bila ta bitka že izborjena?
"To nas je res osupnilo,"
je za tiskovno agencijo Reuters komentirala Karen Haas, kuratorka fotografij v bostonskem muzeju. "To je umetnica, ki je že vrsto let mrtva, umetnica, ki je imela 70-letno kariero, ki se je - ob boku svojih sodobnikov - borila za status fotografije kot umetnosti. Zdelo se nam je, da je bila ta bitka že izbojevana."

"Te podobe so subtilne, lepe in tako zelo abstraktne. Predvsem gre za oblike - za to, da se človeško telo spreminja v nekaj, kar je begajoče in težko interpretirati kot človeško telo."

Bostonski muzej umetnosti, institucija s 140-letno zgodovino, je ena najstarejših tovrstnih ustanov v Združenih državah. Instagram je z njihovega profila na družabnem omrežju umaknil dve fotografiji: Triangles (Trikotniki), bližnji posnetek ženskih prsi, in Sunbath (Alta on the Beach). Enake usode je bila deležna fotografija Imogen and Twinka, ki jo je leta 1974 posnela Judy Dater.

Poteza se zdi marsikomu še posebej arbitrarna zato, ker so družbena omrežja trenutno na hudem udaru, ker jim ne uspe dovolj hitro zajeziti posnetkov in živih prenosov nasilja, ki jih objavljajo njihovi uporabniki. Pred kratkim je na Tajskem možak v živo prenašal umor svoje 11-mesečne hčerke, še pred tem pa je v Clevelandu moški posnel in objavil svoj umor naključnega priletnega gospoda. Obe objavi sta imeli pred izbrisom na Facebooku ogromno ogledov.

Obstajajo tudi izjeme
Pravila uporabe Instagrama prepovedujejo upodobitve golote, pa čeprav so "po naravi umetniške ali ustvarjalne". Omejitve naj bi pripomogle k temu, da izkušnja uporabe Instagrama pri nikomer ne bi sprožala nelagodja. Praviloma odstranijo vse fotografije (ženskih) prsnih bradavičk, dovolijo pa pa slike dojenja in brazgotin po mazektomiji. Dovoljene so tudi fotografije likovnih del in kipov, ki tematizirajo goloto.

Imogen Cunningham (1883-1976) velja za eno izmed pionirk ameriške fotografije. Njena najbolj prepoznavna dela so bližnji posnetki cvetov.