France Mihelič je Škofji Loki leta 1994 podaril 59 del. Foto: Loški muzej
France Mihelič je Škofji Loki leta 1994 podaril 59 del. Foto: Loški muzej
France Mihelič
France Mihelič spada med najizrazitejše in najizvirnejše slovenske mojstre fantastike. Foto: Loški muzej
France Mihelič
Med podarjenimi deli je raznolik nabor podob v tehniki akrilnega slikarstva pa tudi risb, grafik in celo tapiserija. Foto: Loški muzej

Eden temeljnih predstavnikov slovenskega slikarstva 20. stoletja je leta 1994 Škofji Loki v spomin na rojstne Virmaše in zgodnja otroška leta, ki jih je preživel v teh krajih, podaril 59 likovnih del. Darilo je bila osnova za vzpostavitev Miheličeve galerije v Kašči, kjer so prenovili razstavne prostore in pripravili predstavitev dveh zbirk. Danes ob 18.00 v galeriji tako odpirajo dve razstavi - Znani in neznani France Mihelič ter razstavo članov Združenja umetnikov Škofja Loka Zbirka v nastajanju.

France Mihelič velja za najizrazitejšega in najizvirnejšega slovenskega mojstra fantastike in za enega glavnih predstavnikov partizanske umetnosti. Slikarstvo je študiral v Zagrebu, kjer je nanj močno vplivala zagrebška skupina Zemlja. Leta 1945 je postal redni profesor na ljubljanski likovni akademiji, kjer je poučeval vse do upokojitve leta 1970. Dela, ki jih je mestu podaril leta 1994, pripadajo vsebinsko-formalno zaključenim ciklusom, ki so trajno zaznamovali slovensko likovno umetnost. Med njimi je raznolik nabor podob v tehniki akrilnega slikarstva pa tudi risb, grafik in celo tapiserija, izdelana po slikarski predlogi.

Mojster Mihelič in aktualni loški ustvarjalci
Nov izbor Miheličevih vrhunskih del, obogaten z njegovimi manj znanimi risbami in skicami iz zasebne zbirke, je na ogled v drugem nadstropju galerije. V spodnjem prostoru so z Miheličem postavili dela aktualnih loških likovnih ustvarjalcev iz Zbirke v nastajanju. Njena pozornost je usmerjena na lokalno umetniško prizorišče, vključuje pa tudi dela avtorjev, ki niso Ločani, a so člani Združenja umetnikov Škofja Loka.

Zbirka, katere lastniki so avtorji sami, je projekt spremenljive narave. Zamišljen je kot interaktivno razstavišče z neizčrpnimi možnostmi spreminjanja, ki vodijo k študijskemu pristopu. Združenje umetnikov Škofja Loka v sodelovanju z Loškim muzejem ter Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v sklopu zbirke načrtuje tudi več različnih razstavnih projektov.

V prvi zasnovi postavitve se bodo z mojstrom Miheličem soočili France Berko Berčič, Rado Dagarin, Barbara Demšar, Irena Jeras Dimovska, Boge Dimovski, Tina Dobrajc, Janez Ferlan, Pavel Florjančič, Metod Frlic, Peter Gaber, Mito Gegič, Herman Gvardjančič, Janez Hafner, Zdenko Huzjan, Boris Jesih, Jurij Kalan, Tomaž Lunder, Franc Novinc, Boris Oblak, Mirna Pavlovec, Barbara Pintar, Matej Plestenjak, Iztok Sitar, Maja Šubic in Marij Vrenko.