Pol metra novozapadlega snega je bila kot naročena pošiljka za današnjo tekmo. Foto: Mariša Bizjak
Pol metra novozapadlega snega je bila kot naročena pošiljka za današnjo tekmo. Foto: Mariša Bizjak
Partizanske smučine
Danes se je med vratci pomerilo skoraj 400 pripadnikov Slovenske vojske, veteranov vojne za Slovenijo, veteranov Zveze policijskih veteranskih društev Sever, pridruženih članov ZZB članov Zveze slovenskih častnikov in združenja vojaških gornikov Slovenije. Foto: Mariša Bizjak
Vojaki in veterani na Partizanskih smučinah


Pol metra novozapadlega snega je bila kot naročena pošiljka za današnjo tekmo. Z njo želijo organizatorji osvetliti zgodovino prve organizirane partizanske tekme v okupirani Evropi, na kateri se je pred 70 leti zbralo več kot 1000 gledalcev. Danes se je med vratci pomerilo skoraj 400 pripadnikov Slovenske vojske, veteranov vojne za Slovenijo, veteranov Zveze policijskih veteranskih društev Sever, pridruženih članov ZZB članov Zveze slovenskih častnikov in združenja vojaških gornikov Slovenije. Čeprav so se nekateri zagrizeno pognali s starta v profesionalnih kombinezonih, so rezultati drugotnega pomena: "Sem veteran vojne za Slovenijo in že s tega vidika se je treba truditi, da se družimo in da se tradicija prenaša naprej na mlajše," je povedal Jože Kočevar iz Črnomlja.

20. in 21. januarja 1945 so si partizani med srditimi boji v predahu med bitkami vzeli čas za šport in druženje. "Zaradi nenehnih borb, premikov in pohodov so bili v izjemni kondiciji. Tistega dne so prišli borci v Cerkno neposredno s položajev, kar je bilo enkratno. Kako je Rudi Finžgar improviziral – to je bil za tiste čase res izjemen primer! V enem popoldnevu je napravil skakalnico iz lesenih brun, Tone Ažman pa je pripravil progo za patruljni tek in veleslalom," dogajanje na zasneženih cerkljanskih strminah opisuje profesor Fakultete za šport dr. Herman Berčič.

Na tekmi je marsikdo od domačinov prvič gledal smučarske skoke, veselje pa je prinesla tudi zato, ker je naznanjala konec vojne. Organizacija tekme v takšnih razmerah pa je zahtevala veliko mero iznajdljivosti. Partizanske šivilje so številke sešile iz padal, diplome so napisali kar na šolske risalne liste ter izdelali posebno trobilo za komentiranje tekem in letve za merjenje dolžin pri skokih. Z njo so izmerili rekord skakalnice – 31 metrov, kar pa ni ustavilo ostalih: "Štefe, ki je bil alpski smučar, je skočil, vendar je imel na vzletišču nekaj težav in je s smučmi vred priletel med godbenike. Trobente in ostalo je letelo naokrog, malo preplaha je bilo," v smehu pripoveduje Berčič.

Z zvoki godbe pa so se ves čas mešali odmevi težkega orožja, saj sta na Trnovem pri Gorici prav takrat Gradnikova in Prešernova brigada že tretji dan napadali italijansko fašistično enoto X. MAS in jo tudi uničili. Tekma je bila na trenutke tudi prekinjena, saj so z zavezniških letal metali padala z orožjem in hrano za partizanske borce.

"Smučanje je nekaj, kar nas je združevalo med 2. svetovno vojno in nas povezuje tudi sedaj. To resnično premalo cenimo, kajti takrat so bili tukaj tudi zavezniki. Če bi danes to prireditev dvignili na mednarodno raven, bi zagotovo tudi smučarski center Cerkno dobil na še večji veljavi," je z izzivi za prihodnost sklenil Veber.

Vojaki in veterani na Partizanskih smučinah