Velika dvorana Kulturnega doma Krško je po 37. letih prvič obnovljena. Foto: Goran Rovan
Velika dvorana Kulturnega doma Krško je po 37. letih prvič obnovljena. Foto: Goran Rovan
Na slavnostnem koncertu ob otvoritvi je bila dvorana, ki sprejme 600 obiskovalcev, polno zasedena. Foto: Goran Rovan
Na obnovljenem odru se je prvi predstavil Big band RTV Slovenija. Foto: Goran Rovan
Kot solistka je ob Big bandu nastopila Nina Strnad. Foto: Goran Rovan
Prenova kulturnega doma Krško

Big band RTV Slovenija je s koncertom odprl prenovljeno veliko dvorano Kulturnega doma Krško. Big band je z dirigentom Žarkom Prinčičem ter solistkama - vokalistko Nino Strnad in pianistko Tatjano Ognjanović - izvedel program »A Tribute to George Gershwin - Rhaspody in Blue« in navdušil obiskovalce slavnostne otvoritve, ki jo je povezoval Nik Škrlec. Na njem pa sta poleg direktorice doma Katje Ceglar, zbranim spregovorila še podžupanja krške občine Ana Nuša Somrak in direktor Kostaka Miljenko Muha.

Obnova velike dvorane in spremljajočih prostorov 37 let starega Kulturnega doma Krško, ki se je začela letošnjega maja, se je v decembru zaključila. Celotna vrednost obnove je stala 1,7 milijona evrov, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna bo sofinancirana v višini 1,4 milijona evrov, strošek občine pa bo predvidoma znašal le 315.000 evrov.

Poleg sodobnejšega videza in udobnih sedežev, ki so zelo pomembni za obiskovalce, so pomembne vse energetske in funkcionalne izboljšave ter tehnične posodobitve, je ob novih pridobitvah poudarila direktorica Kulturnega doma Katja Ceglar in ob tem dodala: »Gre predvsem za novo dvoransko ozvočenje, mehanizacijo scenskih vlekov, hidravliko orkestrske jame, posodobitev razsvetljave in digitalizacijo kinematografa, indukcijsko zanko, akustične izboljšave, novo avdio-video tehniko, več displejev ter nov klavir. Bistveno se tako izboljšujejo tudi pogoji za nastopajoče - izvajalce umetniških programov. Velika dvorana našega doma je namreč ena redkih v slovenskih kulturnih domovih, ki ima orkestrsko jamo. To bo zdaj mogoče bistveno enostavneje pripraviti, tako da bodo pri nas možne tudi scensko zahtevnejše gledališke in plesne predstave. Računamo pa, da bomo do konca leta 2015 uresničili še šest novih zaposlitev, tako v domu kot v naših enotah – gradu Rajhenburg in Mestni muzej Krško.«

Dom je bil deležen tudi toplotne izolacije, sanirana je bila streha, obnovljene so bile tudi garderobe za nastopajoče, sanitarije v garderobah za nastopajoče in garderobe za obiskovalce. Župan občine Krško Miran Stanko je pred otvoritvijo povedal, da so obnovitvena dela velike dvorane, ki jih je izvajala družba Kostak Krško, med drugim obsegala tudi menjavo stropa z akustično preureditvijo. Stanko je o teh delih še povedal: »Opravljena so bila tudi obsežna dela na toplotni izolaciji objekta, ki bodo v bodoče prinesla tudi manjše stroške pri ogrevanju. V domu je zdaj izoliran strop oziroma njegova streha, zamenjan je parket na odru, vse stenske obloge, ki so bile deležne tudi akustične preureditve, zamenjane so glavne odrske zavese in vseh 512 sedežev, postavljen je bil tudi pregradni sistem avditorija, nabavljena digitalizacija kinematografa, zamenjano ozvočenja, dom pa je bil deležen še vrste drugih izboljšav

V veliki dvorani krškega kulturnega doma, ki lahko z dodatnimi stoli sprejme 600 obiskovalcev, bodo lahko ti poslej uživali tudi v možnostih, ki jih ponujajo nova digitalna tehnologija predvajanja filmov. Tako bodo že konec tega tedna predvajali fantazijsko avanturo v 3D tehnologiji »Hobit: Bitka petih vojska«.

Za MMC Goran Rovan

Prenova kulturnega doma Krško