Tiralica za Robertom Časarjem. Foto: MMC RTV SLO
Tiralica za Robertom Časarjem. Foto: MMC RTV SLO

Nepremičnine pobeglega nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja bodo verjetno prodane na dražbi. Ker ji dolguje nezakonito pridobljen denar, je Republika Slovenija predlagala zavarovanje terjatve. Piransko sodišče pa je z vpisom zastavne pravice zavarovalo nepremičnine v Portorožu in Beltincih.
Robert Časar je zaradi zlorabe položaja obsojen na zaporno kazen in vračilo protipravno pridobljene premoženjske koristi. V državni proračun bi moral vrniti 86.000 evrov. A ker je že skoraj eno leto na begu, tega ni storil.
Država je zato piranskemu sodišču predlagala zavarovanje terjatve, tako da se na nepremičnine vpiše zastavna pravica: lastnik z njimi ne sme trgovati. Pričakovati je, da bo sodišče za hiši v Portorožu in Beltincih razpisalo dražbo in tako državi zagotovilo dolgovani denar. Seveda ima sodišče težave pri vročanju tega sklepa pobeglemu Časarju, a na sodišču v Piranu pravijo, da to ni ovira za vpis v zemljiško knjigo.
Več težav pa ima koprsko sodišče z vročanjem pravnomočnih obtožb: v eni izmed teh mu tožilstvo očita oškodovanje Luke za več milijonov evrov s škodljivim poslom z Grafistom. Tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo drugih domnevno spornih poslov - tudi t. i. ekoloških s podjetjem Robotina in drugimi.
Z zadevo Časar se poleg policije, kjer pravijo, da glede iskanja ni nič novega, ukvarjajo tudi vrhovni sodniki. Obsojeni so namreč vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Kdaj bodo o zadevi odločili, v tem trenutku na vrhovnem sodišču ne morejo napovedati.

Tjaša Škamperle, Radio Koper