Ponos Primorske zdaj stoji v prestolnici. Foto: BoBo
Ponos Primorske zdaj stoji v prestolnici. Foto: BoBo

Znamenito skulpturo Janeza Bolke so sredi septembra odpeljali z Goriškega, saj jo je kupil predsednik uprave Borznoposredniške družbe Ilirika Igor Štemberger, ki je ponudil najvišjo ceno. Umetnino je prodajal stečajni upravitelj Mipa Miroslav Benedejčič.

Za postavitev kipa se je Štemberger dogovoril tudi z Mestno občino Ljubljana, danes pa so mogočnega bika tudi namestili v središču Ljubljane.

Za nakup bika je Štemberger odštel 89.350 evrov, skupaj z DDV je njegova cena narasla na 115.000 evrov. Poleg tega je za novo postavitev naročil posebni podstavek, z ureditvijo okolice pa bo celotna investicija narasla na okoli 180.000 evrov. Kot je ob nakupu dejal Štemberger, se je za nakup skulpture odločil, ker bik ponazarja rastoče trende na borzi in zato sodi na mesto pred njo. Spomnimo, kip bika krasi tudi vhod pred newyorško borzo.

Kip bika so pred vhodom Mipa postavili septembra leta 1992 ob praznovanju 45-letnice podjetja, do selitve v Ljubljano pa je skulptura čakala v delavnici Romana Kamška v Gradu pri Komendi. Kamšek je skulpturo pred več kot 20 leti tudi vlil in jo postavil.