Ideja žalskega župana se zdi zanimiva tudi drugim. Foto: BoBo
Ideja žalskega župana se zdi zanimiva tudi drugim. Foto: BoBo
Hmelj
Podoba Savinjske doline. Foto: BoBo
V Žalcu fontana s pivom

BBC je tako v rubriki "Druge novice" objavil novico z naslovom "Slovensko mesto nadaljuje načrt o gradnji pivske fontane", v kateri je zapisal, da želi majhno slovensko mesto Žalec, ki je znano po nasadih hmelja, postaviti prvo fontano v Evropi, iz katere bi teklo pivo. "Končnega datuma, kdaj bo vodnjak stal, še ni, a prihodnji obiskovalci bodo lahko izbirali med različnimi slovenskimi pivi. Vsak obiskovalec bo za ceno šestih evrov lahko kupil tri dva decilitrske spominske vrčke treh vrst piva za degustacijo," so zapisali.

Svetnike preseneča višanje stroškov
Britanci sicer niso šli v podrobnosti, ki pa niso tako enoznačne. Dejstvo je namreč, da vsi v Žalcu tega projekta ne podpirajo in da se z njim zapleta. Žalski občinski svetniki so namreč 4. februarja na izredni seji razpravljali o gradnji fontane piv Zeleno zlato, ki jo želi župan Janko Kos postaviti v mestnem parku. Kot je dejal Kos, bi po zadnjih izračunih fontana, ki jo bodo začeli graditi predvidoma aprila, stala 376.000 evrov, vendar so se z izvajalcem del celjskim Remontom dogovorili za 226.000 evrov. Občina je za fontano v proračunu za leto 2015 predvidela 88.000 evrov, za letos načrtuje še 82.000 evrov nepovratne razvojne pomoči. Polovico denarja pa namerava občina zbrati s pomočjo donatorjev, je še dejal Kos.

Zaradi fontane sečnja dreves?
Kot je poročal STA, je moral župan ob tem pojasniti, zakaj je prišlo do podražitve projekta. Sejo je namreč sklicalo osem svetnikov, ki so navajali, da je vrednost naložbe le eden od vzrokov, zaradi katerega so zahtevali ponovno odločanje o postavitvi fontane. Kot je povedal svetnik Lojze Posedel, je bil projekt Fontana piv najprej ocenjen na 52.000 evrov, v zadnjem dokumentu pa je vrednost narasla na 376.000 evrov. Meni tudi, da so izračuni o ekonomski in finančni upravičenosti nestrokovni in nerealni, saj bo fontana delovala le osem mesecev na leto. Posedela pa še najbolj moti postavitev fontane v mestni park, kjer bi morali podreti nekaj dreves. Po njegovem mnenju bi bila ustreznejša lokacija pri žalskemu Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva.

"Dolina zelenega zlata"
Kot si je zamislilo žalsko vodstvo, bi bila fontana namenjena degustaciji piv in bi Savinjsko dolino trdneje umestila na turistični zemljevid Slovenije. Fontana bi imela osem avtomatiziranih točilnih naprav, obiskovalci pa bi lahko kupili steklen vrč, ki ga je oblikoval častni občan Žalca Oskar Kogoj, in vplačali število želenih degustacij po dva decilitra piva. Anketa, ki jo je lani izvedla žalska občina med 426 občani, je pokazala, da jih skoraj 90 odstotkov podpira gradnjo fontane.

Kakor koli, ali bo iz fontane v resnici kdaj priteklo pivo ali ne, dejstvo je, da je Žalec (in Slovenija na splošno) že s samo idejo dobil odlično promocijo. Pri BBC-ju so namreč članek končali s tem, da Žalec leži v osrednjeslovenski pokrajini, znani kot "dolina zelenega zlata" in da so se hmelju poklonili tudi z rumeno-zelenim občinskim grbom, na katerem je hmeljev list.

V Žalcu fontana s pivom