Gibanje je v vseh obdobjih življenja izrednega pomena. V središču Vitalis so vse vadbe prilagojene vsakemu posamezniku. Foto: MMC RTV SLO
Gibanje je v vseh obdobjih življenja izrednega pomena. V središču Vitalis so vse vadbe prilagojene vsakemu posamezniku. Foto: MMC RTV SLO
Središče Vitalis
Medgeneracijsko druženje je prijetna oblika preživljanja prostega časa. V Vitalisu poskrbijo tudi za prevoz in zdrave obroke. Foto: MMC RTV SLO
Vojka Martinčič, direktorica SŽ - ŽIP storitve
Vojka Martinčič, direktorica SŽ - ŽIP storitve je za našo kamero povedala, da so Slovenske železnice prostor na Hladilniški poti 28 v Zalogu opremile v razgibano medgeneracijsko središče. Pred tem pa je bil ta prostor prazen in brez pomena. Foto: MMC RTV SLO
Središče Vitalis, joga
Karla Oblak, profesionalna učiteljica joge je malce v šali povedala. "Ko vas bodo jezili vnuki, samo podaljšajte izdih. Na urah joge se učimo umiriti, pravilno dihati in poslušati svoje telo." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Središče Vitalis, učiteljica pilatesa
Učiteljica pilatesa v Vitalisu, Asja Videčnik, je povedala, da je pilates zelo dobrodošel pri vseh starostnih skupinah, saj so vaje prijazne do kosti, mišic in prilagojene posameznikom v določenih obdobjih. Asja trenutno vodi tečaj pilatesa za nosečnice, ki so še posebej občutljiva skupina. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Središče Vitalis, druženje
Igranje šaha v Vitalisu? Zakaj pa ne? Organizirane so tudi različne delavnice (glina, pletenje, ples, slikanje, ...). Foto: MMC RTV SLO

in kakovostnih vsebin. Skrbi, težave in samota so velikokrat le v naših glavah.

V medgeneracijskem središču Vitalis, ki se nahaja na Hladilniški poti 28 v Zalogu v Ljubljani, se še kako zavedajo, da smo ljudje v prav vsakem življenjskem obdobju podvrženi različnim stresnim situacijam in tegobam, ki pa se z druženjem in primerno telesno vadbo lahko kaj hitro razblinijo oziroma vsaj omilijo.

Družabnost je bistvenega pomena
Središče je namenjeno povezovanju, druženju, udeleževanju različnih tematskih delavnic in pa obiskovanju rekreacijskega centra, ki pripravlja različne vsebine na področju telesne vadbe (joga, pilates, prilagojene telesne vadbe, ...). Dedki in babice lahko s seboj pripeljejo vnuke in skupaj preživijo čudovit dopoldan ali popoldan, lahko tudi le uro ali dve. Organiziran je tečaj pilatesa za nosečnice, otroci se lahko igrajo v posebnem kotičku, medtem ko starši ali babice pridno telovadijo ali gledajo film. Namen centra je medgeneracijsko povezovanje in druženje z vsebino.

Ko greš v "penzijo" ostaneš sam
Obiskovalka Majda je povedala, da je bilo težko, ko je šla v "penzijo", kot mladi radi rečejo: "Imela sem občutek, kot da so vsi pozabili name. Morala sem nekaj storiti, samota me je ubijala."

Majda je nadaljevala. "Veliko nas je, ki pademo v depresivna stanja, vsakodnevna rutina aktivnega človeka, ki čez noč postane nepomemben, je huda zadeva. O tem se veliko govori, a potrebna je predvsem "akcija". Gibanje in telesna vadba pri tem zelo pomagata. Veliko ljudi se v tem prehodu izgubi, ni več smisla življenja, otroci so že veliki, delajo in nimajo časa za nas in naše potrebe, ki so velikokrat morda le malo daljši pogovor, stisk roke, topla beseda, kratko druženje ob kavi."

Takšnih zgodb je ogromno. Povsod okrog nas. V službi smo obkroženi z obveznostmi, delom, ljudmi, sploh, če ostaneš vdovec ali vdova, pa te doma čaka prazna hiša ali stanovanje. To je neprijetno doživljati vsak dan. Zato je izrednega pomena, da si v tem obdobju ljudje poiščejo družbo, se odpravijo iz svojega stanovanja in spremenijo okolje vsaj za uro ali dve.

"Življenje mladih je hitro, prehitro, dinamično. Nobeden se ne ustavi, dirjajo po svojih vsakodnevnih opravilih, konec koncev smo tudi mi še do pred mesecem dni dirjali po opravkih, službah. Zdaj pa nič več. Zdaj si pa doma, sam. Včasih smo se družili v društvih, hodili v hribe, se srečevali na srečanjih, zdaj pa je teh srečanj manj, smo generacija "seniorjev" izgubljena v modernem svetu, ki nam je tuj in ga skorajda ne poznamo več. Nič več ni tako kot je bilo včasih, in ne skrbite tudi v "mladi" boste kmalu tukaj. Solidarnosti nam manjka in takih projektov kot je ta v središču Vitalis," nam zaupa Majda - seniorka, ki je za središče Vitalis izvedela od znanke.

Vitalis ponuja tudi prevoz in zdrave obroke
V medgeneracijskem središču lahko seniorji v prijetnem okolju ob skrbno načrtovanih dnevnih dejavnostih ter zagotovljenih zdravih obrokih preživijo dan. Poskrbljeno je tudi za prevoz od domačega praga do središča, kjer od 8. do 16. ure potekajo najrazličnejše ustvarjalne in športne dejavnosti.

Središče Vitalis je prostor gibanja in ustvarjalnosti, ki ga sestavljata medgeneracijsko in rekreacijsko središč.

Na voljo so ustvarjalne delavnice (glina, ples, slikanje, gledališče in še marsikaj), telovadba za močnejše kosti, koordinacijo, gibljivost in bistrejše misli, družabni sklopi - literarne urice, ogledi filmov, pogovori z zanimivimi ljudmi z različnih področij. Ker je podjetje SŽ- ŽIP, ki je uredilo center, del skupine Slovenske železnice, pa ne manjka niti možnosti izletov z vlakom in ogledov zanimivosti, povezanih z železnico. Varstvo, animacija, rekreacija, zdravi obroki in skrb za urejen videz so združeni na enem mestu, vključno z možnostjo osebnega prevoza od doma in nazaj. Po želji lahko prostore tudi najamete za različna praznovanja in dogodke (rojstni dnevi, obletnice, predavanja, seminarji,...)

Rekreacijsko središč je namenjeno vsem, ki bi radi poskrbeli za svoje zdravje z različnimi vajami, ki temeljijo na individualnem pristopu. Vadba je prilagojena telesni pripravljenosti, teži in starosti obiskovalcev.

Popolnoma novi prostori so opremljeni z najsodobnejšo opremo za učinkovito vadbo. Na voljo so različne rekreacijske vsebine, kot so pilates, bootcamp, CrossVital, joga, senior in individualne vadbe. Vitalis ponuja celovito obravnavo s prehranskim svetovanjem, načrtom vadbe, spremljanjem napredka in prilagajanjem aktivnosti ciljem posameznika. Rekreacijsko središče deluje od 6.30 do 22.00.

Vabljeni, da obiščete tudi MMC-jevo spletno stran, namenjeno otrokom in družinam. Na Bansijevi spletni strani smo v rubriki starši pripravili prispevek o pilatesu v nosečnosti.

Pred našo kamero je o Središču Vitalis spregovorila Vojka Martinčič, direktorica SŽ - ŽIP storitve:





Učiteljica joge in trener športnih vadb sta opozorila na gibanje v tretjem življenjskem obdobju: