Predlog izolske Komunale za parkirišče Lonka med drugim predvideva postavitev dvojne izhodne rampe, avtomatske blagajne in digitalnega prikazovalnika prostih parkirnih mest. Brezplačnega parkiranja ne bi bilo več. Foto: Radio Koper
Predlog izolske Komunale za parkirišče Lonka med drugim predvideva postavitev dvojne izhodne rampe, avtomatske blagajne in digitalnega prikazovalnika prostih parkirnih mest. Brezplačnega parkiranja ne bi bilo več. Foto: Radio Koper

Predlog izolske Komunale za parkirišče Lonka med drugim predvideva postavitev dvojne izhodne rampe, avtomatske blagajne in digitalnega prikazovalnika prostih parkirnih mest. Brezplačnega parkiranja ne bi bilo več.

Parkirišče za avtodome bi bilo po novem ob Tomažičevi ulici, pri ladjedelnici pa bi poleg kratkotrajnega in celodnevnega parkiranja ohranili možnost parkiranja z mesečnim abonmajem, tako za rezidente kot nerezidente.

Ob Pittonijevi ulici, pri balinišču Arrigoni, gostilni Sonja, stadionu, pokopališču in plinarni ter na Tomažičevi ulici in severnem parkirišču TPC Livade so predvidene modre cone z možnostjo kratkotrajnega brezplačnega parkiranja. Izjema je Tomažičeva, kjer bi bilo mogoče brezplačno parkirati celo do 12 ur in tudi z abonmaji.

Še predvidene cene: za uro parkiranja na parkirišču Ladjedelnica 50 centov, za ves dan štirje evri, mesečni abonma za rezidente s stalnim bivališčem v Izoli deset evrov, brez stalnega bivališča 20 evrov.

Župan Igor Kolenc je sprejel predlog, ki ga je pripravila Komunala, potrdil pa odbor za gospodarstvo in finance. V občini pojasnjujejo, da ni potrebe, da bi ga sprejemal še občinski svet.

Celodnevno parkiranje za avtodome bi med prvim marcem in 31. oktobrom stalo 15 evrov, od začetka novembra do konca februarja pa deset evrov. Na plačljivih parkiriščih, ki v predlogu Komunale niso izrecno navedena, bi cene in režim ostali enaki kot doslej.

Določanje višine parkirnine, načina plačevanja in drugih pogojev parkiranja na plačljivih parkiriščih sodi v pristojnost župana, ki pa mora predhodno pridobiti mnenje odbora za finance.

Izola bo sicer dobila še eno parkirišče: skoraj 80 odstotkov gospodinjstev štirih blokov v Ulici Emilia Driolia se je namreč izreklo za gradnjo parkirišča v Livadah. Tam bo tako v kratkem 32 novih parkirnih mest, od tega dve za gibalno ovirane osebe. Občina je že sprožila postopek izdelave projektne naloge.