Janković je prepričan, da bodo upravičili zaupanje volivcev. Foto: BoBo
Janković je prepričan, da bodo upravičili zaupanje volivcev. Foto: BoBo

Janković je na današnji prvi seji ljubljanskega mestnega sveta slovesno zaprisegel in s tem začel nov mandat. Tokrat pa v mestnem svetu nima več absolutne večine, saj zaseda 21 od 45 svetniških mest. "To zame ne sme biti problem, moji sodelavci pripravljajo dobra gradiva. Prepričan sem, da bodo pravi projekti in pravi predlogi dobili potrebno večino," je v zvezi s tem povedal župan.

Med nalogami, ki čakajo mestne svetnike, je med drugim omenil imenovanje odborov in komisij, nato pa obravnavo rebalansa proračuna. Na začetku prihodnjega leta pa po njegovih besedah sledita proračuna za leti 2015 in 2016.

Dodal je, da bodo opravili tudi pogovore z vsemi svetniškimi skupinami in ugotovili, ali bo potrebna posebna formalna pogodba ali bodo delo lahko opravili brez tega. Povedal je tudi, da bodo z ekipo nadaljevali zastavljeni program za Ljubljano in pri tem omenil cestno infrastrukturo ter kanalizacijo. "Čaka nas štiri leta trdega dela," je dejal in dodal, da je prepričan, da bodo zaupanje volivcev upravičili.

Logar: O koaliciji so se očitno že pogovarjali
Svetnik SDS-a Anže Logar je po seji o delu v novem mandatu mestnega sveta povedal, da je glede na izide glasovanja za predsednika komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja opaziti, da se je Janković že pogovarjal o svojih koalicijskih partnerjih.

"Mi bomo sodelovali in delali tako, kot smo v preteklem mandatu. Dobre projekte bomo podpirali, pri slabih pa bomo glasovali proti," je pojasnil. Povedal je, da bodo svetniki SDS-a zastopali stališča meščank in meščanov, ki so podprli njihovo listo, ter opozarjali na nepravilnosti.

"Seveda pa bomo veliko mero razuma in zdrave pameti posvetili mestnim financam. Slišali smo, da se že pripravlja rebalans proračuna, kar pomeni, da je mestna blagajna v nasprotju z obljubami pred volitvami očitno že dodobra izpraznjena, tako da mislim, da nam dela ne bo zmanjkalo," je še dodal.

V 45-članskem mestnem svetu bodo poleg Liste Zorana Jankovića tudi predstavniki SDS-a, SMC-ja, ZL-ja, NSi-ja, SD-ja, DeSUS-a in SLS-a. Druga največja svetniška skupina ostaja SDS-ova s sedmimi svetniki, sledi SMC s šestimi, NSi in ZL bosta imela po tri svetnike, SD in DeSUS po dva svetnika, SLS pa enega predstavnika.