Proti Gruškovju se vsak poletni ali praznični konec tedna vijejo dolge kolone. Foto: BoBo
Proti Gruškovju se vsak poletni ali praznični konec tedna vijejo dolge kolone. Foto: BoBo

Župan Podlehnika Marko Maučič je pojasnil, da bo več o za 31. oktober napovedani cestni zapori znanega v četrtek, ko bo občane obiskal novi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in tako izpolnil vsaj eno izmed njihovih zahtev. "Doslej niso izpolnili še nobene zahteve, potrebnih podpisov ni," je dejal Maučič in dodal, da možnosti zapore ceste za zdaj še niso izključili. Kot je dodal, je zanje edina sprejemljiva možnost, da se takoj podpiše sklep o potrditvi investicijskega programa in začne izbor izvajalca del. Ne pristajajo niti na to, da bi jim minister prišel sporočit, da bodo gradnjo na primer začeli čez tri leta.

Minister Gašperšič je prebivalce spodnjega Podravja razburil sredi septembra na svojem zaslišanju pred pristojnim odborom, ko je dejal, da gradnje 13-kilometrskega odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje ne vidi kot prednostno nalogo.

Zahtevajo začetek gradnje
Tamkajšnji župani so zato na pristojne naslovili zahtevo, da se takoj nadaljuje dejavnosti za začetek gradnje omenjenega odseka, v nasprotnem je civilna iniciativa zagrozila z zaporami ceste. Med drugim so do 1. oktobra zahtevali podpis sklepa o potrditvi investicijskega programa, ki je podlaga za začetek izbire izvajalca. Objavo razpisa za izbiro izvajalca del na odseku, za katerega je bilo že izdano gradbeno dovoljenje, so zahtevali do 15. oktobra.

Nekatera zemljišča in objekti na trasi avtoceste so že skoraj v celoti odkupljeni, ljudje pa se izseljujejo iz svojih hiš, saj kupoprodajne pogodbe pri nekaterih določajo rok za izselitev že za letošnji 1. december. Ob morebitni ustavitvi projekta bi ostala neobdelana tudi številna zemljišča, ki jih je odkupila država.

Kako bo to kolegom razložila Violeta Bulc?
Na območju, kjer je edina avtocestna luknja na 2300 kilometrov dolgem odseku med Hamburgom in Solunom, so prepričani, da bo tudi bodoča evropska komisarka za promet Violeta Bulc svojim kolegom v Bruslju težko razložila, zakaj so takšne razmere prav v njeni državi. Morda jo kakšno s tem povezano vprašanje čaka že na današnjem zaslišanju pred pristojnim odborom Evropskega parlamenta.

Na vprašanje, ali kot kandidatka za evropsko komisarko za promet soglaša z ministrom, da omenjeni avtocestni odsek ni prioriteta, Bulčeva na Twitterju odgovarja, da je "minister izrazil skrb glede finančnih virov, ki jih bo treba v največji meri poiskati izven proračuna".