Z združitvijo se bodo po načrtih gospodarskega ministrstva ustvarile razmere za vzpostavitev turističnega bisera Lipica. Foto: AP
Z združitvijo se bodo po načrtih gospodarskega ministrstva ustvarile razmere za vzpostavitev turističnega bisera Lipica. Foto: AP

Okrožno sodišče je postopek začelo na predlog družbe same, za upraviteljico stečajnega postopka pa imenovalo Manco Vuk Osenar. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 8. marca prihodnje leto.

Primorske novice pišejo, da naj bi od 35 zaposlenih 17 ljudi zaposlili v Kobilarni Lipica, 18 pa jih bo ostalo brez dela. Direktor Darko Ravnikar je za časnik dejal, da so devetim vročili odpovedi iz poslovnih razlogov, dvema zaradi nesposobnosti, z drugimi pa se še dogovarjajo.

V Kobilarni Lipica so za časnik povedali, da bodo z dnem, ko bo ta začela opravljati dejavnost turizma, za nedoločen čas dodatno zaposlila 15 ljudi, med katerimi je večina zdaj zaposlenih v družbi Lipica turizem. Za določen čas bodo zaposlili še štiri ljudi, so dodali.

Pravnoorganizacijsko obliko še iščejo
Lipica Turizem je letos dvakrat dobila finančno pomoč države v skupni višini 495.000 evrov. S tem je po besedah Ravnikarja zmanjšala dolg do dobaviteljev, a dolg v višini 200.000 evrov za najemnine do države ter v višini 600.000 evrov do Kobilarne ostaja.

DZ je letos sprejel novelo zakona o Kobilarni Lipica, s katero se bosta Kobilarna Lipica in Lipica Turizem, ki v Lipici izvaja tržno-turistično dejavnost, znova združila. Taka oblika je veljala že pred letom 2014, ko je na podlagi negativnega mnenja računskega sodišča iz leta 2012 prišlo do razdružitve. Gospodarsko ministrstvo pripravlja spremembe zakona, ki bodo vzpostavile ustrezno organizacijsko obliko nove družbe.