Lončar je ob odstopu dejal, da je nalogo predstojnika UE Ljubljana opravljal odgovorno. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Lončar je ob odstopu dejal, da je nalogo predstojnika UE Ljubljana opravljal odgovorno. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Odstopil načelnik UE Ljubljana

Sindikat je zaradi odstopa načelnika upravne enote Lovra Lončarja stavko zamrznil do torka. Kot je po pogajanjih z ministrstvom za javno upravo pojasnil predsednik sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragan Stanković, si želijo "čimprejšnjega nadaljevanja pogajanj". Če se razmere do torka ne bodo uredile, pa bodo stavko nadaljevali, je dodal.

Zaposleni na okencih ljubljanske upravne enote od ponedeljka namreč stavkajo tako, da delo ne glede na število čakajočih zaključijo ob koncu uradnih ur. Dlje časa že opozarjajo, da morajo zaradi velikega navala strank na delovnem mestu ostati tudi več ur po koncu delovnega časa, saj morajo obravnavati vse stranke, ki na UE vstopijo v času uradnih ur. Delavcem pa nadurno delo ni odrejeno niti priznano. Do 20 nadur na mesec jim priznajo kot navadne ure, presežek nadur pa lahko porabijo kot proste ure.

Lončar je glede odstopa pojasnil, da ta ne pomeni odgovornosti za nastalo situacijo, ampak možnost in spodbudo, da se zadeve glede na izzive, ki upravno enoto čakajo v prihodnje, čim prej razrešijo in da se zagotovi njeno nemoteno vodenje. Po njegovih besedah je odstop podal po temeljitem razmisleku v želji in namenu, da se razmere "čim prej uredijo ob zaupanju v medsebojne dogovore, ob novih dogovorjenih pogojih dela, usmeritvah in podpori pristojnega ministrstva ter novemu pristopu vodenja".

Minister za javno upravo Rudi Medved je takoj po seznanitvi z odločitvijo dosedanjega načelnika začel postopke za imenovanje vršilca dolžnosti načelnika upravne enote Ljubljana, nato pa bodo v čim krajšem času izvedli vse postopke imenovanja novega načelnika. Na ministrstvu so tudi napovedali, da se bodo neodvisno od postopkov imenovanja nadaljevale aktivnosti za razrešitev situacije, ki je sprožila stavko zaposlenih v upravni enoti Ljubljana.

Odstopil načelnik UE Ljubljana