Pihalni orkester Krško se je tokrat predstavil z glasbo iz svetovno uspešnih risank. Foto: Goran Rovan
Pihalni orkester Krško se je tokrat predstavil z glasbo iz svetovno uspešnih risank. Foto: Goran Rovan
false
Njihov nastop so popestrile plesalke Plesnega društva Imani iz Brežic. Foto: Goran Rovan
false
Nastopile so tudi mažoretke iz Mažoretnega kluba Baton iz Krškega. Foto: AP
60 let pihalnega orkestra Krško

Pihalni orkester Krško, nekoč se je imenoval Videm, je bil kot godba ustanovljen leta 1957, tako da bo kmalu minilo 60 let od začetka njegovega delovanja. Orkester je v tem času veliko nastopal, bil uspešen na različnih tekmovanjih, njegovi člani pa tudi veliko nastopajo na različnih prireditvah. Poleg tega vsako leto v domačem kraju pripravijo vsaj dva samostojna koncerta - spomladanskega in ob koncu leta. Na njih se predstavijo s posebej za ta nastop pripravljeno glasbo.

Letos so na zaključnem koncertu odigrali glasbo iz risank. Poleg uvodne špice iz Disneyjevih risank so pripravili še glasbo iz risank: Lepotica in zver, Pocahontas, Notredamski zvonar, Aladin, Ledeno kraljestvo in Levji kralj. Dejan Žnideršič, dirigent Pihalnega orkestra Krško, ki tega vodi že 11. leto, je priznal, da so priprave na ta koncert trajale kar nekaj časa, sama ideja pa se je porodila pred dvema letoma. Te priprave je takole opisal: "Najprej smo morali seveda izbrati glasbo, pripraviti vezno besedilo in še kaj. Same priprave naših glasbenikov so trajale intenzivno kar tri mesece. Ta glasba je namreč zelo zahtevna, terja veliko koncentracije, zdaj na koncu pa smo morali vse uskladiti še s plesalci, z mažoretkami, tako da je bilo na odru vse skupaj dobro videti. Mislim, da nam je uspelo. Naše občinstvo in tudi najmlajši, ki so nas poslušali, so bili vsi navdušeni."

Ta koncert so skupaj s plesalci izvedli kar šestkrat, lahko bi ga še večkrat, vendar pa so že zdaj težko našli proste termine. Tako so imeli v Kulturnem domu v Krškem štiri nastope za osnovnošolce in še dva za preostale in vsi so bili povsem razprodani. Predsednica Pihalnega orkestra Krško Darja Dobršek z veseljem pove, da je zdaj v orkestru 65 glasbenikov, med njimi je tudi veliko mladih, ki prihajajo iz Glasbene šole Krško. Dobrškova je ob tem še povedala: "V bistvu smo že zadnjih 20 let nekako najboljši orkester v Sloveniji in tudi številčno rastemo zaradi tega. Prepričana sem, da je tudi mladini zanimivo igrati v takem orkestru, posebej če je pester program. In mi to vseskozi dokazujejo in se trudimo, da bi pripravili čim več zanimivih nastopov. Imamo srečo, da je v našem okolju res obilo dobrih glasbenikov in da nimamo težav pri njihovem angažiranju. Nekaj k temu pripomorejo tudi številni nastopi in prijateljstvo, ki vlada med našimi člani, od najstarejšega do najmlajšega."

Za tokratni koncert je Pihalni orkester povabil k sodelovanju še dve plesni skupini - Plesno društvo Imani iz Brežic in Mažoretni klub Baton iz Krškega. Kostumografirani plesalci in mažoretke so tako popestrili glasbeno doživetje iz risank in po svoje pričarali pravljični svet. Tako mažoretni skupini Cici in Kadet, ki jih trenirata Mojca Brilej in Mateja Jerkovič, kot več kot 20 plesalk in plesalcev brežiškega plesnega društva Imani, za katere so koreografije zasnovali Samuel Sameul, Eni Vesović in Samo Marinč, je dokazalo, da se da s skupnim delom marsikaj narediti. Režiserka in producentka tega spektakla je bila Darja Dobršek. Ob tem pa so v avli in klubu Kulturnega doma v Krškem pripravili tudi pravljično deželo in tako razveselili marsikaterega obiskovalca, ne samo najmlajših. V krškem pihalnem orkestru se že pripravljajo tudi na praznovanje svoje 60-letnice, ki jo bodo proslavili v letu 2017. Seveda pa bodo tudi prihodnje leto veliko nastopali, v veselje številnih, ki jim radi prisluhnejo.

Goran Rovan, TV Slovenija

60 let pihalnega orkestra Krško