Sonca in dežja je bilo ravno prav, grozdje je zdravo, trte pa obilno obložene. Foto: BoBo
Sonca in dežja je bilo ravno prav, grozdje je zdravo, trte pa obilno obložene. Foto: BoBo
Trta na Krasu
Vinogradi na Krasu kažejo vse znake vrhunske in bogate letine. Foto: BoBo

"Letošnja letina obeta veliko. Prejšnji teden smo bili vsi že zelo zaskrbljeni, ker je visoka temperatura načela listno maso, ampak dež je prišel še ob pravem času," je dejal vinar iz Vipavske doline Matjaž Lemut in dodal, da na srečo dežja ni bilo preveč, ker to spet lahko prinese bolezni, ki jih doslej ni bilo.

Trgatev grozdja sorte pinela, če bo vreme naklonjeno, se bo po Lemutovih pričakovanjih začela že v drugi polovici avgusta. "Pričakujemo eno najboljših letin v zadnjem desetletju. To bomo videli po 20. avgustu, ko na Primorskem začnemo trgati zgodnje sorte."

Vrhunsko vino za arhiviranje
Vinogradnik iz Goriških brd Ivan Peršolja je podobnega mnenja: "Za zdaj kaže na izredno lepo letino, zaradi primernega vremena na grozdju letos ni bilo bolezni, letina pa je ravno pravšnja, ni preobilna."

Peršolja za zdaj še ni mogel potrditi, ali bo letošnje vino na takšni ravni, da bi ga lahko arhivirali in prihranili za prihodnje rodove. Vse je odvisno od kakovosti grozdja, podnebnih razmer, časa, ko je bilo grozdje potrgano, in tudi tehnologije predelave, je naštel.

"Tudi pri nas imamo vinarje, ki so usmerjeni v takšen način pridelovanja, letošnji letnik pa ponuja priložnost, da se pripravijo vina za arhiviranje," je sklenil Peršolja. Tudi v Goriških brdih se bo ob nadaljevanju toplega poletnega vremena trgatev zgodnjih sort začela že v drugi polovici avgusta.

Strah pred točo
Vinogradi na Krasu prav tako kažejo vse znake vrhunske in bogate letine. "Za zdaj veliko pričakujemo od tega letnika. Najpomembnejše so razmere na začetku junija, ko trta cveti, in takrat smo imeli na Krasu čudovito vreme. Že po starem prepričanju velja, da če so ob svetem Petru in Pavlu (29. junija, op. a.) grozdne jagode velike kot grah, je to znak dobrega letnika," je o pričakovanjih dejal Boris Lisjak iz Dutovelj.

Najbolj se vinogradniki bojijo toče, ki bi lahko grozdje hudo poškodovala, kar se je na Krasu že večkrat dogajalo. Prvi kraški grozdi bodo utrgani pozneje kot drugje na Primorskem, saj bodo bele sorte začeli obirati septembra, teran pa konec septembra in na začetku oktobra.