Granit bo dokončno prodan, ko bo kupec nakazal kupnino. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Granit bo dokončno prodan, ko bo kupec nakazal kupnino. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Z dolgo pričakovanim podpisom prodajne pogodbe se zgodba o prodaji Granita iz Slovenske Bistrice vendarle približuje koncu, čeprav je še pred kratkim kazalo, da prodaja ne bo uspešna. Andrej Kitak, lastnik podjetja Kit-ak gradnje iz Rogaške Slatine, namreč ni želel sprejeti plačila dogovorjene cene 7,5 milijona evrov, ampak je skušal kupnino znižati za dva milijona evrov. Stečajni upravitelj Branko Đorđevič v to ni privolil, vpletli so se odvetniki, včeraj, zadnji dan, preden bi Đorđevič unovčil bančno garancijo, pa je Kitak vendarle podpisal pogodbo s prvo dogovorjeno ceno in tudi dostavil podaljšanje bančne garancije.

"Ne bi komentiral zapletov, vztrajam pa pri zakonitosti in pri tem, kar smo se dogovorili in kar je bilo na dražbi podano kot nezavezujoča ponudba. Od tega ne morem odstopati," vztrajanje pri ceni 7,5 milijona evrov za zdravo jedro Granita pojasnjuje Đorđevič.

Kupec, podjetnik Andrej Kitak iz Rogaške Slatine, je torej vendarle privolil v plačilo dogovorjene cene, zdaj pa ima tri mesece časa, da poravna kupnino. Potem bo ta gradbinec iz Slovenske Bistrice tudi uradno v njegovih rokah. "Formalno postane lastnik, ko plača kupnino in sodišče izda sklep, da se lastnina prenese nanj - nič prej. Torej, ko pride denar na transakcijski račun in se plačajo vsi stroški, predlagam sodišču, da se izda sklep o prenosu premoženja in vpis v zemljiško knjigo," postopek dokončanja prodaje podrobneje pojasnjuje Đorđevič, ki je še vedno nekoliko previden pri oceni zgodbe kot uspešni prodaji, saj je bilo zapletov pri prodaji v preteklih mesecih veliko.

Granit od uvedbe stečaja posluje z dobičkom in ima približno 70 zaposlenih, če bodo postopki dokončanja prodaje tekli brez zapletov, pa bi se lahko zgodba končala do konca januarja.