Člani Pihalnega orkestra Krško s prvomajskimi budnicami razveseljujejo svoje krajane ob prazniku dela. Foto: Goran Rovan
Člani Pihalnega orkestra Krško s prvomajskimi budnicami razveseljujejo svoje krajane ob prazniku dela. Foto: Goran Rovan
false
Povsod so toplo sprejeti, tako s hrano kot pijačo. Foto: Goran Rovan
Prvomajska budnica v Krškem
Odmevale so prvomajske budnice

Za krške godbenike je to tradicija, ki jo z veseljem opravljajo že šest desetletij. In to v mrazu, vetru, včasih tudi v dežju in celo snegu. Zato igranje v takih razmerah marsikdaj zanje ni najprijetneje. Tudi letos so se zbrali že ob pol četrti uri zjutraj, ko je bila še popolna tema, in od tam krenili po ulicah Krškega. Okoli šeste ure zjutraj so prišli na dvorišče tovarne celuloze in papirja Vipap v Krškem, kjer so krški godbeniki pred 60. leti budnice tudi začeli. Najstarejši godbenik med njimi Milan Dobršek skorajda na nobeni budnici ni manjkal. Takole pa se jih z veseljem spominja: "Sam sem začel budnice v takratni videmski godbi 1964. Potem se je to dogajalo vsako leto. Vsa ta leta sem bil navzoč skoraj na vseh, mogoče je kakšna, da sem jo izpustil, vendar jih veliko ni bilo. Igrali smo v vseh vremenskih razmerah, tudi v dežju. In vedno je bilo prijetno, uživali smo v tem, ljudje so nas radi poslušali in tudi pogostili."

Včasih so člani današnjega Pihalnega orkestra Krško, prej se je imenoval Videm, po Krškem korakali peš, zdaj se že nekaj let vozijo z avtobusom, saj obredejo številne mestne ulice in tudi druge kraje po občini. Darja Dobršek, predsednica Kulturnega društva Pihalni orkester Krško, takole opiše njihovo pot: "Začnemo vedno ob pol štirih zjutraj na Resi, v tovarniški koloniji, potem pa krožimo po ulicah Vidma, Stare vasi, Polšce, se dvignemo na Goro, odpeljemo v Dolenjo vas, končamo pa običajno dopoldne okoli desete ure na Zdolah, kjer se tudi malo okrepčamo in poveselimo. Seveda tudi prej hrane in pijače nikoli ne manjka."

Glasba, ki jo igrajo, je seveda prilagojena prazniku dela, pravi Dejan Žnideršič, ki je že več kot desetletje dirigent in umetniški vodja Pihalnega orkestra Krško, in dodaja: "Na budnici seveda igramo predvsem koračnice, gre kar za neko prvomajsko klasiko, bi lahko rekel. Seveda tudi pri budnici brez Avsenikove Golice ne gre, radi pa zaigramo še kakšno Kranjsko dekle, pa tudi druge od Alpskega kvinteta in drugih avtorjev."

Godbeniki so kljub zgodnji uri povsod toplo sprejeti, tako pri županu kot v domu upokojencev in pri krajanih. Lojze Kerin, predsednik Krajevne skupnosti Gora, pojasni, da prihajajo krški godbeniki k njim šele zadnja leta, in to na njihovo željo. Ob tem še doda: "Mi smo izrazili željo, da nas obiščejo s svojo budnico. In kot vidite, se jih naši krajani razveselijo, pričakajo v velikem številu in jih pogostijo s hrano in pijačo. Vsi smo veseli in z veseljem vse to pripravimo. Nikoli ni nobene težave. Vsak nekaj prinese s seboj in se skupaj poveselimo, tudi po tem, ko godbeniki odidejo dalje. In če se bo le dalo, bomo to tradicijo ohranjali tudi v prihodnje."

Goran Rovan, TV Slovenija

Prvomajska budnica v Krškem
Odmevale so prvomajske budnice