Krški svetniki so sicer za novo direktorico Kulturnega doma Krško konec junija potrdili Darjo Planinc, za katero se je, čeprav je svet zavoda zaradi neizpolnjevanja pogojev ni potrdil, odločila tudi občinska mandatna komisija. Foto: Goran Rovan
Krški svetniki so sicer za novo direktorico Kulturnega doma Krško konec junija potrdili Darjo Planinc, za katero se je, čeprav je svet zavoda zaradi neizpolnjevanja pogojev ni potrdil, odločila tudi občinska mandatna komisija. Foto: Goran Rovan
Katja Ceglar
Takratna direktorica Katja Ceglar in po mnenju sveta zavoda edina ustrezna kandidatka je ob junijski potrditvi Darje Planinc za novo direktorico Kulturnega doma Krško na upravnem sodišču vložila tožbo. Foto: Goran Rovan

Kot je znano, so krški svetniki Darjo Planinc konec junija potrdili za novo direktorico Kulturnega doma Krško. Zanjo se je odločila tudi občinska mandatna komisija, medtem ko je svet zavoda zaradi neizpolnjevanja pogojev ni potrdil. Po mnenju sveta zavoda je edina ustrezna kandidatka zdaj že nekdanja direktorica Katja Ceglar, ki je tedaj na upravnem sodišču vložila tožbo.

Upravno sodišče je zatem odločilo, da je sklep o imenovanju nove direktorice, ki so ga krški svetniki sprejeli na junijski seji, pomanjkljiv. Ker kot sestavnega dela ni vseboval obrazložitve za imenovanje Planinčeve, sodišče ni moglo odločati o samem postopku izbire nove direktorice.

Sodišče se ni opredelilo glede vsebinskih vprašanj, temveč je navedlo, da bi morali akti vsebovati obrazložitev, ki omogoča presojo oziroma bi lahko sodišče na podlagi te obrazložitve presojalo zakonitost akta o izbiri z vidika razpisnih pogojev. Krškemu občinskemu svetu je zato odredilo vnovično odločanje med Ceglarjevo in Planinčevo. Krški svetniki so nato Darjo Planinc vnovič potrdili, Ceglarjeva pa se je drugič pritožila.

"Svetniki morajo pozabiti na strankarsko pripadnost in se odločati po pravilih"
Po besedah njenega odvetnika Dina Bauka je v sodbi, ki jo je Katja Ceglar prejela danes, upravno sodišče opozorilo, da krška občina izbire vnovič ni zadostno pojasnila in da ni priložila dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno, da je nova direktorica Darja Planinc potrebne delovne izkušnje dobila kot redno zaposlena v kulturni ustanovi. Obenem je občinskim svetnikom naložilo ponovitev postopka izbire in razveljavilo njihove dosedanje tovrstne sklepe. Če na krški občini tega ne bodo upoštevali in se pri izbiri za direktorico v tretje odločili za kandidatko, ki ne ustreza razpisnim pogojem, pa je Bauk napovedal novo tožbo. Ob tem je dejal, da bodo morali pri svojem tretjem odločanju krški svetniki pozabiti na strankarsko voljo in pripadnost ter se odločati po pravilih in brez diskriminacije.

Župan: Sodba je norčevanje iz občinskega sveta
Krški župan Miran Stanko meni, da sodišče občinske obrazložitve ni upoštevalo in je odločalo pristransko. Zadnjo sodbo je označil za norčevanje iz občinskega sveta in hkrati napovedal pritožbo.

Po besedah Ceglarjeve, ki ji je avgusta potekel petletni mandat in je od srede meseca brezposelna, je krška občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ob začetku postopka in odpiranju štirih prispelih vlog ugotovila, da vse kandidatke izpolnjujejo v razpisu zahtevane pogoje, svet javnega zavoda Kulturni dom Krško pa je nato kot edino ustrezno izbral njo.

Omenjena komisija je v nadaljevanju postopka za direktorico svetnikom predlagala diplomirano ekonomistko Planinčevo, ki po mnenju Ceglarjeve ne izpolnjuje pogojev za vodenje tega zavoda in ima le uradniške delovne izkušnje. Pri potegovanju za tretji direktorski mandat se Ceglarjeva sklicuje na svoje, kot je sama dejala, nezanemarljive uspehe, uspešno prenovo kulturnega doma, na njegov dober obisk in pošteno delo.