Ob prenosu oblasti je v brežiški občini začel delovati Molan rouge. Foto: Goran Rovan
Ob prenosu oblasti je v brežiški občini začel delovati Molan rouge. Foto: Goran Rovan
false
Pustni veseljaki iz Šentjerneja so prišli v Kostanjevico kar z jadrnico. Foto: Goran Rovan
false
Med pustnimi skupinami je bilo letos tudi precej mladih. Foto: Goran Rovan
Šelmarija v Kostanjevici na Krki

V Brežicah je tamkajšnji župan Ivan Molan kar sam od sebe predal ključ občine Fašjenkovemu županu dr. Stresu. Sam bo do konca tedna, ko bo na mednarodnem pustnem karnevalu v Dobovi spet zavladal, preživel kar v dobovskem begunskem centru. Zato so na inavguracijo povabili tudi predstavnike iz tega centra, ki so prišli z avtobusom v spremstvu vojakov in policistov. Brežiška občina je takoj postala mega zabaviščni center "Molan rouge". Predajo oblasti so občinske artistke pospremile z vročekrvnim plesom kankan, na prevzemu pa niso manjkali niti koranti s Hajdine, ki so odganjali zimo, ki sploh še ni prišla. Novi župan dr. Stres je občanom marsikaj obljubil, med drugim tudi: "Na črno postavljeni begunski turistični center v bivši livarni Dobova bom na hitro prestavil v Ljubljano pred državni zbor, tako da ga bo Cmerar imel bolj blizu. Dodatek za pripravljenost bom predpisal tudi za župane, saj smo včasih kar dolgo v pripravljenosti. Tudi našim ženam, ki nas zvesto čakajo, pripada ta dodatek, to treba nujno uvesti, da bo mir v hiši."

Tudi v Kostanjevici na Krki, kjer se v času šelmarije krajani pozdravljajo z "vesele praznike", je občinsko oblast prevzela pustna vlada Prforcenhaus. To vsako leto vodi nov predsednik, da se ne bi preveč pokvaril. Vlada pa ima še očeta, ki nosi šelmo, kanonika, guvernerja banke, sodnika, pisarja, pa tudi svojo plehmuziko in purgergardo, da svoje banke, ki na črno kuje denar – kostanje, niti ne omenjamo.

Letos je bilo v povorki spet več pustnih skupin, precej več kot lani. Tako so prišli pustni veseljaki iz Šentjerneja, Šmarjete, pa tudi več domačih skupin, kjer so spet izstopali Malenčani, ki so bili letos preoblečeni kar v opice. Več kot običajno je bilo tudi mladih, pa tudi med obiskovalci je bilo veliko mask. Seveda niso manjkali niti koranti iz Markovcev, ki so stalnica kostanjeviške pustne povorke.

Šelmarija bo v dolenjskih Benetkah trajala vse do pepelnične srede, njena posebnost in vrhunec pa je zagotovo občni zbor Prforcenhausa, ki je vedno na pustni ponedeljek. Na njem, tako kot veleva tradicija, najprej operejo vse umazano perilo, potem pa na najbolj demokratičen način s pomočjo purgerjev izvolijo novega predsednika pustne vlade. Predsedniku mandat traja le do naslednjega pusta. Na pustni torek pa kostanjeviški pustni veseljaki opravijo še oranje in sejanje ter gonjenje medveda, na pepelnično sredo pa kurenta, ki ga najprej nosijo po ulicah in vseh gostilnah, zažgejo in vržejo v reko Krko, obred pa končajo z veselo sedmino.

Goran Rovan, TV Slovenija

Šelmarija v Kostanjevici na Krki