V Mariboru so potrebe po zdravstvenih storitvah velike. Foto: BoBo
V Mariboru so potrebe po zdravstvenih storitvah velike. Foto: BoBo

Mariborska ambulanta za tiste brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki pod okriljem Nadškofijske karitas Maribor deluje že deveto leto, je po vzoru takšne ambulante v Ljubljani začela delovati jeseni 2005. Vanjo se zatekajo brezdomci, Romi, tujci, izbrisani in drugi, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo urediti zavarovanja. Letos so v splošni ambulanti sprejeli 512 bolnikov, med njimi je bilo 27 otrok. V zobozdravstveni ambulanti so oskrbeli 13 ljudi.

Potrebe v Mariboru so po besedah Damjana Jagodica z ministrstva za zdravje mnogo večje kot v Ljubljani. Ministrstvo, ki plačuje račune za ljudi brez zavarovanja, je letos od UKC-ja Maribor dobilo 142 računov, od tega jih je plačalo 135 v vrednosti nekaj več kot 128.000 evrov. Za primerjavo – UKC-ju Ljubljana je ministrstvo plačalo 66 računov v višini 21.000 evrov.

"Od skupne vsote, ki jo je ministrstvo za zdravje letos namenilo plačilu nezavarovanih, smo nakazali UKC Maribor 43 odstotkov celotne vsote, ki v letošnjem letu znaša 279.000 evrov," je Jagodic pojasnil na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Sredstva za tovrstno ambulanto prispevajo še Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, zavod za zaposlovanje in mariborska mestna občina. Slednja pa je pred kratkim napovedala ostre reze v socialne izdatke. Lilijana Zorko iz občinskega sektorja za zdravstveno in socialno varstvo je zatrdila, da bodo naredili vse, da bodo lahko to dejavnost še naprej finančno podpirali.