Po odhodu Marka Žule in Damjana Laha je po le nekaj mesecih nezaupnica doletela tudi Bojana Babiča, in to zaradi slabega dela vodij uradov, predvsem pa zaradi že zavrnjenega sporočila, da v občinskem mošnjičku zeva milijonska luknja. Foto: BoBo
Po odhodu Marka Žule in Damjana Laha je po le nekaj mesecih nezaupnica doletela tudi Bojana Babiča, in to zaradi slabega dela vodij uradov, predvsem pa zaradi že zavrnjenega sporočila, da v občinskem mošnjičku zeva milijonska luknja. Foto: BoBo
Fištravec zamenjal Babiča

Kot je danes v izjavi za medije povedal župan Fištravec, obstaja sum, da nekateri na mestni občini svojega dela niso opravljali dovolj vestno in marljivo, kar je po njegovem mnenju v nasprotju s cilji županovanja.

"Nekateri vodje uradov svoje delo opravljajo pomanjkljivo ali malomarno, to pa pomeni, da direktor mestne uprave ni imel ustreznega nadzora nad delom uradov. Tovrstnih izpadov ne bomo več dopuščali," je dejal Fištravec.

Babič, ki je bil mestni upravi nadrejen in je tako po županovem mnenju tudi subjektivno, vsekakor pa objektivno odgovoren za neizvedene in slabo izvedene naloge in postopke, ne uživa več njegovega zaupanja, zato ga je z današnjim dnem razrešil in mu odvzel vsa pooblastila. Delovne naloge direktorja mestne uprave, ki jih lahko v skladu s predpisi prevzame sam, je Fištravec danes to že storil.

Babič pravi, da ni želel pospeševati zadev
Zdaj že nekdanji direktor mestne uprave je nato v izjavi za medije dejal, da se s pojasnilom, da nalog ni opravil, ne strinja.

"Res je, da nisem nalog opravil na način, kot mi je bilo naloženo, a se moramo zavedati, da sem jaz kot direktor dolžan skrbeti za zakonitost in pravilnost postopkov ter tudi za zaščito delavcev mestne uprave, ki te postopke izvajajo. Ker so ti postopki običajno zaradi tega procesa daljši, je jasno, da je potem prihajalo do razkoraka," je pojasnil Babič in ob tem zanikal, da bi ga "silili k nezakonitim dejanjem".

Kot je dodal, so ga silili k temu, da bi pospešil zadeve, a to ni bilo mogoče.

Znova zanikali 11-milijonsko luknjo
Babič je vodenje prevzel z novim letom. Ugibanja o tem, da bo odšel, so se pojavljala že v preteklih mesecih, dokončno pa so se razšli po tem, ko je prejšnji teden v javnost prišlo interno dopisovanje med zaposlenimi na mestni občini, ki je opozarjalo na domnevno več kot 11 milijonov evrov visoko proračunsko luknjo.

Mariborski župan je že v petek zanikal tako globoko luknjo in zagotovil, da je mestna občina v celoti likvidna. Tudi Babič je danes zanikal, da bi bila proračunska luknja tako velika. Glede dopisa, ki je prišel v javnost, je dejal, da "ni bil pravilen niti pravilno naravnan".

Trenuten razkorak med prihodki in odhodki občinskega proračuna je po njegovih besedah okoli pet milijonov evrov, kar pa ne pomeni, da teh prihodkov do konca leta ne bo. "Ta razkorak ni nič posebnega in nič tragičnega," je dodal Babič.

Fištravec zamenjal Babiča