Na mali barki se je stiskalo skoraj 250 ljudi. Foto: Splošna plovba
Na mali barki se je stiskalo skoraj 250 ljudi. Foto: Splošna plovba

Okoli 150 milj jugovzhodno od Malte so naleteli na ribiško ladjo, na kateri je bilo 237 migrantov iz Libije, Sirije, Egipta, Somalije in iz drugih afriških držav. Med njimi je bilo 40 žensk in 9 otrok.

Posadka je begunce rešila na krov in trenutno pluje proti Catanii na Siciliji, kjer jih bo predala italijanskim oblastem. Migrante so oskrbeli z vodo in hrano, otroke pa namestili v dve ladijski kabini.

"Ker begunci prihajajo iz Afrike, se je seveda takoj postavilo vprašanje nevarnosti okužbe z ebolo. Vse naše ladje imajo navodila, kako ravnati v zvezi s to boleznijo. Tisti člani posadke, ki so in še bodo v stiku z migranti nosijo zaščitne maske, ocenjujemo pa, da večjega tveganja ni, saj migranti prihajajo z območja Afrike, kjer ni okužbe," je za TV Slovenija povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.

Posadka po okvari motorja ladjo zapustila
Po besedah poveljnika ladje so vsi zdravi, nekateri so bili v šoku, je poročala Eugenija Carl in dodala, da so bili migranti na ribiški ladji ujeti kar 13 dni. Posadka, gre za tihotapce ljudi, je potem, ko se je pokvaril motor, barko zapustila in potnike prepustila usodi.

Reševalna akcija je potekala v sodelovanju z reševalnim centrom RCC z Malte. "Naša ladja je dobila klic malteških oblasti, ker je bila pač najbližje dogodku. Malteške oblasti so našle čoln," je za Radio Koper povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.

"Akcija reševanja je potekala v mirnem morju. Težko pa si je predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi tako ladjo, s toliko ljudmi na krovu, zagotovo preobremenjeno, doletelo slabo morje, nevihta in hud veter. Ocenjujemo, da bi se zagotovo prevrnila," je za radio še dodal Bandelj. Za Splošno plovbo je bilo to prvo posredovanje v reševanju beguncev v Sredozemlju.

V Catanio pa je že zjutraj prispela švedska ladja Aniara, ki je z morja rešila 233 beguncev.