Apple je v prvem letošnjem četrtletju prodal 43,7 milijona iphonov, je pa razočaral pri ipadih, saj je prodal le 16,4 milijona enot. Foto: www.apple.com
Apple je v prvem letošnjem četrtletju prodal 43,7 milijona iphonov, je pa razočaral pri ipadih, saj je prodal le 16,4 milijona enot. Foto: www.apple.com
V New Yorku so se v sredo po šestih dneh rasti vodilni indeksi nekoliko znižali, elitni Dow Jones le za 0,08 odstotka. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je trenutno 15 odstotkov višje kot ob vstopu v letu 2014. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

o dividendo.

Največje ameriško podjetje po tržni kapitalizaciji je imelo v obdobju od 1. januarja do 31. marca 10,2 milijarde dolarjev dobička, kar je precej več kot v istem lanskem obdobju (9,5 milijarde). Prihodki so se zvišali za skoraj pet odstotkov, na 45,7 milijarde. Tako prihodki kot dobiček so bili višji od pričakovanj, ki so bila precej nizka. Delnice so se po objavi poslovnih rezultatov podražile za okrog osem odstotkov in so spet višje kot ob vstopu v leto 2014.

Dow Jones prekinil šestdnevni pozitivni niz
Lastniki podjetja se veselijo tudi napovedanega odkupa lastnih delnic, vrednega 130 milijard dolarjev. Apple je tudi za osem odstotkov zvišal dividendo in napovedal junijsko cepitev delnic v razmerju 1:7. Spodbudne novice iz Appla in tudi izjemna (kar 72-odstotna) rast Facebookovih četrtletnih prihodkov bodo danes gotovo pozitivno vplivale na vodilne delniške indekse, potem ko je Dow Jones (16.501 točk) v sredo prekinil šestdnevni pozitivni niz.

V Evropi spodbudna rast indeksa PMI
Tako kot Wall Street tudi največje evropske borze v sredo niso nadgradile visokih torkovih dobičkov. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (9.544 točk) se je dan po dvoodstotni rasti znižal za pol odstotka, čeprav je bila aprilska vrednost indeksa PMI za Nemčijo nepričakovano dobra. Tudi v celotnem evrskem območju je bilo opaziti optimizem vodilnih podjetnikov, saj se je vrednost tega makroekonomskega kazalnika s 53,1 povzpela na 54 točk, kar je največ po maju 2011. Portugalska se z izdajo desetletnih obveznic, za katere je bilo veliko zanimanja (povprečna letna obrestna mera je znašala 3,575 odstotka), uspešno vrnila na obvezniške trge, medtem pa se je na borzi MTS donosnost njene desetletne obveznice znižala na 3,65 odstotka. S tem je le malenkost višja od donosnosti primerljive slovenske obveznice (3,51 odstotka).

Tečaji delnic na Lj. borzi (22. april):

KRKA+1,09 %65,00 EUR
SAVA RE+0,89 %11,30
TELEKOM+0,67 %142,90
PETROL+0,64 %288,95
LUKA KOPER

+0,00 %

15,50
MERCATOR

-0,76 %

75,90
GORENJE-1,05 %4,70
ZAV. TRIGLAV-1,11 %23,24



Rekordno visoke ameriške zaloge nafte
Nafta brent ostaja pri okrog 109 dolarjih. Novica, da so v ZDA zaloge surove nafte pri 397,6 milijona sodih dosegle rekordno raven od začetka meritev leta 1982, ni posebej vznemirila trgovcev, saj je bilo to pričakovano. Cena zlata pri dobrih 1.280 dolarjih ostaja v območju dvomesečnega dna. Vlagatelje je v zadnjih dneh precej prestrašil sklad SPDR Gold Trust, največji svetovni sklad, ki trguje z zlatom, saj je bilo opaziti ogromen odliv sredstev. Zaradi suše v Braziliji se nadaljuje rast sladkorja in kave. Terminske pogodbe na sladkor so blizu letošnjemu vrhu, cena kave pa je najvišja po februarju 2012.

Krkine delnice najvišje v skoraj štirih letih
Na Ljubljanski borzi se je indeks SBI TOP v sredo povzpel za skoraj pol odstotka, na 767 točk. Največ prometa, 575 tisoč evrov, je bilo s Krkinimi delnicami, ki so se na dan slovesne proslave ob 60-letnici ustanovitve podjetja podražile na 65 evrov, kar je največ po avgustu 2010. Nekatere delnice, ki so bile letos zaradi pričakovanj o hitri privatizaciji zelo "vroče", ne najdejo več poti navzgor, kar je tudi posledica povečane politične negotovosti. Pri Cinkarni je popravek že desetodstoten.

V pričakovanju kongresa PS-ja
"V preteklih dneh je bilo moč opaziti nekaj več previdnosti, ki je bila predvsem posledica kar precejšnje predhodne rasti pri določenih delnicah in hkrati povečani politični negotovosti ob prihajajočem kongresu največje vladne stranke. Določeni vlagatelji so tako unovčevali dobičke oz. se zaradi večje negotovosti umaknili s trga ter čakajo na razplet kongresa, ki bi lahko prinesel večjo politično destabilizacijo. Sicer pa omembe vrednih negativnih premikov pri delnicah niti ni bilo. Ne glede na razplet lahko pričakujemo, da se bo povpraševanje vrnilo, bodisi ob korekciji, ki jo po političnem razpletu pričakujejo pesimisti, bodisi ob nespremenjenem vodstvu v največji vladni stranki, ko se posledično ne bi uresničil scenarij tistih, ki čakajo na nižje nivoje delnic," je za MMC povedal Uroš Ožbolt iz Alte.