Jakob Šušterič. Foto: Val 202
Jakob Šušterič. Foto: Val 202
Martin Knez
Martin Knez. Foto: Val 202
Jure Zdovc. Foto: Aleš Fevžer
Marcel Štefančič. Foto: BoBo
Luka Božič in Sašo Taljat. Foto: Nina Jelenc

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu in po prvem glasovanju neposredno v program Vala 202 že v petek pa med vsemi tedenskimi imeni izberemo še ime meseca, ki se bo še z 11 konkurenti potegovalo za naziv ime leta 2014.
Za veselje nogometnih navdušencev in pestro nogometno jesen so poskrbeli nogometaši Maribora, kluba, ki se je po 15 letih tokrat že drugič v zgodovini uvrstil v Ligo prvakov. Eden zaslužnejših za ta uspeh je trener Ante Šimundža, ki je z ekipo zmagal na povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij nad škotskim Celticom. S plaketo dokumentarno ime 2014 so na festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru nagradili režiserko Heleno Koder, ime tedna pa je postal direktor zagonskega podjetja MESI Jakob Šušterič, ki se je z ekipo sodelavcev na uglednem tekmovanju XPRIZE v ZDA predstavil z medicinsko napravo za domačo uporabo. "Naša naprava lahko prepozna simptom, odkrije bolezen in o tem takoj obvesti zdravnika. Želimo izdelati prototip in ga poslati na trg," je povedal prvo septembrsko ime tedna Jakob Šušterič.

Proti koncu poletja je eden izmed najboljših potapljačev na vdih na svetu Jure Daić poskušal na Hrvaškem postaviti nov svetovni rekord. V disciplini spremenljiva obtežitev se je potopil 106 m globoko in postavil državni rekord, svetovnega rekorda pa mu zaradi tehničnih težav in slabega vremena ni uspelo postaviti. Za glasbeni presežek konca poletja pa je poskrbel eden najuspešnejših slovenskih glasbenikov v ZDA Denis Jašarević – Gramatik. Vstopnice za enega njegovih redkih domačih nastopov so tako za prvotno lokacijo kot Križanke pošle v rekordnem času. Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo je v Postojni imenovala prvi Unescov sedež v Sloveniji. Med 800 sedeži v 132 državah je eden redkih, ki se ukvarja z naravoslovjem in izobraževanjem, ter edini, ki se ukvarja s krasoslovjem. Za to je najzaslužnejši Martin Knez z Inštituta za raziskovanje krasa: "Dobivamo veliko prošenj za študij tudi iz tujine. Zanj se zelo zanimajo Azijci, predvsem Kitajci, saj kras prekriva kar pol milijona kvadratnih kilometrov Kitajske."

Na Festivalu slovenskega filma je režiser celovečerca Boj za Siniša Gačić dobil vesno za najboljši celovečerni film, nagrado za najboljšo naravoslovno reportažo pa je na mednarodni konferenci društva National Geographic Society v Washingtonu za zgodbo Podvodni svet dobil fotograf Borut Furlan. Za ime tedna pa ste izbrali Jureta Zdovca, selektorja slovenske košarkarske reprezentance, ki mu je na SP-ju v Španiji uspelo povezati pomlajeno ekipo in osvojiti 7. mesto. Zdovc pravi, da so tudi Američani premagljivi: "Reprezentanca Evrope bi z lahkoto igrala z ZDA! Tudi Španci bi lahko premagali Američane!"

Najbolj kulturna šola v Sloveniji leta 2014 je po izboru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti postala OŠ Ledina iz Ljubljane. V treh letih so učenci in mentorji te šole izdali šest knjig, skupaj ustvarjajo več različnih glasil, svoje literarne prispevke pa objavljajo tudi v priznanih revijah. Nagrado za najboljše sodelovanje na bienalu oblikovanja BIO 50 je prejela skupina Nanoturizem pod vodstvom Tine Gregorič in Aljoša Dekleve, ki je iskala alternative obstoječi turistični industriji. Pri rešitvah na mikroravni turizma so pokazali veliko iznajdljivosti in pragmatičnosti. Dobitnik letošnje nagrade Marjana Rožanca za najboljšo esejistično zbirko preteklega leta in ime tedna pa je postal Marcel Štefančič jr. V knjigi Kdor prej umre, bo dlje mrtev govori o tem, kako človek v imenu svobode postaja suženj trga in finančnih interesov. Pravi pa, da je še vedno predvsem filmski kritik: "Kdor je videl veliko filmov, pozna veliko trikov. Vidiš trike tudi v neoliberalni naraciji in vidiš skoznjo."

100. izdajo je proti koncu septembra ugledal mesečnik Kralji ulice, ki ga ustvarjajo in na ulicah prodajajo brezdomci, ureja pa ga Mirjam Gostinčar. 18-letni znanstvenik Aleš Zupančič je v konkurenci 110 tekmovalcev na tekmovanju Evropske unije za najboljše mlade znanstvenike za projekt samočistilnosti tkanine s prevleko iz nanodelcev osvojil drugo mesto in 5.000 evrov nagrade. Zadnje septembrsko ime tedna pa sta postala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Deep Creeku v ZDA končala izvrstno sezono in v dvojcu osvojila zlato odličje ter naslov svetovnih prvakov.

Za svojega kandidata lahko glasujete s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate v botrski sklad 1 evro. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudi finančni in socialni stiski. Vse pomembne informacije o projektu in tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.
Jakob Šušterič
Martin Knez
Jure Zdovc
Marcel Štefančič, jr.
Jakob Šušterič
Martin Knez
Jure Zdovc
Marcel Štefančič, jr.