Dosedanjega generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, ki se namerava upokojiti, bo nasledil dosedanji vodja kriminalistov Marjan Fank. Foto: BoBo
Dosedanjega generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, ki se namerava upokojiti, bo nasledil dosedanji vodja kriminalistov Marjan Fank. Foto: BoBo
Stanislav Veniger
Stanislav Veniger je policijo vodil od 17. oktobra 2012, torej dobri dve leti. Foto: BoBo
Marjan Fank
Fank, rojen leta 1966, je po izobrazbi magister varstvoslovja. Že od leta 1984 je zaposlen v policiji, kjer je opravljal dela in naloge na vseh ravneh policijskega dela. Začel je kot miličnik, med drugim pa je bil tudi pomočnik komandirja policijske postaje na Policijski upravi Ljubljana, kriminalist, vodja skupine, vodja oddelka, vodja sektorja uprave kriminalistične policije v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor ter višji kriminalistični inšpektor. Foto: BoBo
Hitra zamenjava na vrhu policije
Menjava v vrhu policije

Marjana Fanka.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je pojasnila, da ji zakon omogoča, da v enem letu od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev pa po njenih besedah "spada v kontekst vizije", ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja. Poudarila je, da je Veniger njeno odločitev sprejel z "najvišjo stopnjo profesionalnosti". Njeno odločitev pa je nato podprla tudi vlada. Veniger je ministrico že obvestil, da izpolnjuje pogoje za upokojitev in da bo to možnost tudi izkoristil.

V. d. generalnega direktorja policije bo Marjan Fank, za katerega je ministrica dejala, da je dolgoletni izkušeni karierni policist, ki vrsto let opravlja odgovorne vodstvene funkcije in delo policije dobro pozna. Fank je magister varstvoslovja, v policiji pa je zaposlen od leta 1984 in velja za izjemno priljubljenega med kriminalisti.

Neuradno ga je odnesla "afera" DCAF
Neuradno naj bi Venigerja po poročanju Radia Slovenija odnesla zaposlitev na Centru za demokratični nadzor nad oboroženimi silami oziroma dodatki k plači za službovanje v Ženevi, čeprav je pisarno imel v Ljubljani. Po ugotovitvah protikorupcijske komisije bi moral vrniti okoli 80 tisoč evrov preveč izplačanega denarja, a jo je po sprejetju zakona o javnih uslužbencih odnesel le z vračilom dobrih 8.000 tisoč evrov. Ki pa jih bo zdaj z lahkoto pokril, saj mu, kot je potrdila Gerkeš Žnidarjeva, pripada tudi odpravnina.

Različni mnenji sindikatov
Na Venigerjevo razrešitev sta se različno odzvala vodji policijskih sindikatov. Po mnenju predsednika PSS-ja Radivoja Uroševiča je za njihovo članstvo pomembno, da policija ima vodstvo. "Nedvomno ga ima, glede na to, da gre za dosedanjega tako rekoč drugega, tretjega človeka policije. S tem kontinuiteta ostaja," je dejal Uroševič.

Vodja SPS-ja Zoran Petrovič pa je izrazil mnenje, da je bila ta poteza le vprašanje časa, saj Veniger ni spoštoval določenih omejitev. "Bile so namreč določene omejitve, ki jih generalni direktor policije ni želel spoštovati. Šlo je za policiste, ki so izpolnjevali pogoje za zasedbo zahtevnejšega delovnega mesta, a je prišlo do zaviranja in blokad," je pojasnil Petrovič.

Mešani občutki politike
Odzivi strank na menjavo v vrhu policije so različni. Poslanec SMC-ja Bojan Dobovšek je dejal, da je smiselnost menjave odvisna od tistega, ki prevzame funkcijo in oceni kompetentnost ljudi ter postavi tiste, na katere se zanese. Dobovšek ni želel ocenjevati kompetentnosti Venigerja in je dejal, da je s svojim delom dokazal, kakšen je. Po njegovem mnenju pa so vse menjave na najvišjih ravneh politične.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da gre za normalen proces, ki se zelo hitro dogaja. Vodja poslancev koalicijskega SD-ja Matjaž Han pa prav tako meni, da gre za normalno zamenjavo ob nastopu nove vlade. Minister mora po njegovem mnenju imeti najožje sodelavce sorazmerno blizu, da lahko normalno sodelujejo. "Glede na to, da smo podprli vlado in ji zaupamo, zaupamo tudi presoji posameznih ministrov," je v izjavi dejal Han in ocenil, da z imenovanjem Fanka policija ne bo nazadovala.

Novi direktor bo poslušen?
Vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec je pojasnil, da je treba ministrico Vesno Györkös Žnidar vprašati, ali je razlog za to Venigerjeva afera z izplačilom plač ali to, da potrebujejo človeka, ki bo lahko v policiji uvajal politiko finančnega ministra Dušana Mramorja.

Ob tem je spomnil, da je bil Veniger v zadnjih dveh letih pogosto v konfliktu z ministrstvom zaradi varčevalnih ukrepov. Tako jih je v ZL-ju strah, da je razlog za zamenjavo želja, da bi imeli poslušnega generalnega direktorja policije, "ki bo ubogal ministrstvo in uvajal varčevalne ukrepe, kot mu bodo rekli". Mesec je spomnil, da vlada za prihodnje leto napoveduje najbrutalnejše reze doslej, pri čemer bo posebej prizadeta policija.

Janša: Nov dobitnik iz afere Patria
Predsednik SDS-a Janez Janša pa je glede na objave v medijih še pred odločanjem vlade o razrešitvi Venigerja to kadrovsko zamenjavo na Twitterju pospremil z besedami: "Nov dobitnik iz nagradne igre Patria."

"Če to počnejo na levi, je to nujno potrebno, če to počnejo na desni, je to kadrovski cunami. Mislim, da bi morali na vse gledati enako. Osebno pa menim, da ta menjava v tem trenutku ni bila potrebna," pa je dejal poslanec SDS-a Vinko Gorenak.

NSi: Varnostna destabilizacija
Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je opozoril, da so bili v razmeroma kratkem času brez jasnih razlogov zamenjani trije ključni vodje obrambno-varnostnega sistema v Sloveniji. Po njegovem mnenju gre za politične menjave in destabilizacijo obrambno-varnostnega sistema. V NSi-ju od pristojnih ministrov pričakujejo več pojasnil in razmišljajo tudi o zahtevi izredne seje odbora za notranje zadeve na to temo.

Tonin je delo Venigerja ocenil kot uspešno in spomnil, da je bilo v času njegovega vodenja med drugim nekaj aretacij nekaterih vidnejših oseb.

Vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer pa je navedel, da je ministrica pri zamenjavi generalnega direktorja policije ravnala v skladu z veljavno zakonodajo. "Očitno je ocenila, da bo z drugo osebo na tem odgovornem mestu bolje sodelovala. S tem je tudi prevzela odgovornost za svojo odločitev," je dodal Möderndorfer. Odhajajočemu direktorju pa se v stranki zahvaljujejo za opravljeno delo.

Hitra zamenjava na vrhu policije
Menjava v vrhu policije