RTV Slovenija vošči mirne in blagoslovljene praznike. Foto: Reuters
RTV Slovenija vošči mirne in blagoslovljene praznike. Foto: Reuters
Bio pirhi
Svet kulture: Umetnost križa

Naši televizijski in radijski programi od Kopra, Ljubljane do Maribora bodo v teh dneh poskrbeli, da bo vzdušje zares praznično. Spremljale pa jih bodo seveda tudi objave na tem spletnem mestu.

V imenu RTV Slovenija vam voščimo mirne velikonočne praznike. Želimo si, da bi jih del preživeli tudi v družbi programov nacionalke.



PETEK, 18. 4. 2014

8:00: Lirični utrinek - Meta Rainer: Na veliki petek 1941 (RA ARS 3)

18.00: Evangeličansko velikonočno bogoslužje, prenos iz Murske Sobote (TVS 2)

20.00: Leto čudežev, izraelska dokumentarna oddaja (TVS 2)
Štiri Judinje se pripravljajo na potovanje. Namenjene so v Ukrajino, na grob svetega moža. Verjamejo, da se jim bodo v letu dni izpolnile vse želje, če bodo molile na njegovem grobu. Na grobu rabina Nachmana iz Breslova, ki je umrl pred 200 leti in mu pripisujejo čudežno moč. Ustanovil je hasidsko dinastijo. To je veja hasidskega judaizma, ki slavi življenje in radost in ima na tisoče privržencev. Po vrnitvi domov štiri Judinje čakajo, da se jim izpolnijo želje.

21.10 Križev pot, prenos iz rimskega Koloseja (TVS 2)
Tako kot vsako leto se bo tudi letos na milijone gledalcev skupaj s papežem sprehodilo po poti Kristusovega trpljenja v rimskem Koloseju.




SOBOTA, 19. 4. 2014

11:25: Oddaljeni zvočni svetovi - Sicilija, veliki teden (RA ARS 3)

17:40 Jeruzalem: nastajanje svetega mesta: Sodni dan, angleška dokumentarna serija, 3/3 (TVS 1)

19.55:
Evangeličanska in katoliška praznična poslanica po Dnevniku (TVS 1)

21:55 Pogled na ... cerkev sv. Martina v Martjancih, Celjski strop, dokumentarna serija, 1/3 (TVS 1)




NEDELJA, 20. 4. 2014

9:00: Sledi večnosti - Vstajenje (RA ARS 3)

9:30: Musica sacra - Velikonočna glasba (RA ARS 3)

10:00: Prenos maše iz stolne cerkve Marijinega vnebovzetja iz Kopra (RA ARS 3)

10:00: Velikonočna maša, prenos iz Vatikana (TVS 1)
TV Slovenija bo neposredno prenašala slovesno mašo ob veliki noči s trga pred baziliko sv. Petra v Rimu. Slovesnost, na kateri se bodo zbrali romarji z vsega sveta, bo vodil papež Frančišek.

12.00 Urbi et orbi, prenos iz Vatikana (TVS 1)
Ob veliki noči bo papež Frančišek v posebnem nagovoru voščil vernikom po vsem svetu. Tradicionalno v nagovoru dogodek Jezusovega vstajenja poveže z dogodki v svetu, opozori na krivice in povabi k spravi.

12.30 Oobzorja duha, "Zares je vstal", velikonočna oddaja (TVS 1)
Največji praznik za kristjane je velika noč. Spominjamo se vstajenja Božjega sina. Kristus je s smrtjo na križu odrešil vse ljudi. O tem nam bo prepeval Mešani zbor Stanka Premrla iz Podnanosa. Kako pa bomo Slovenci vstali iz svojih grobov, se spravili in zakorakali v lepši jutri, pa bomo razmišljali ob različnih zgodbah ljudi.

19:45 Lahko noč, otroci; Ivan Sivec: Barvanje pirhov (RAS 1)

19.55 Pravoslavna praznična poslanica; po osrednjem Dnevniku (TVS 1)

21.10 Intervju: Geza Erniša, častni škof Evangeličanske cerkve v Slovenji (TVS 1)
Tokratni gost oddaje Intervju bo Geza Erniša, častni škof Evangeličanske cerkve in dobitnik državnega odlikovanja za povezovalno in strpno škofovsko delo. Najprej je bil senior, do konca lanskega leta pa škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji. Verniki so mu podelili naziv častnega škofa. V pogovoru bo spregovoril o najtežjih točkah svojega škofovanja, predvsem pa dogodke v Sloveniji in dogajanja v krščanski cerkvi nasploh opredelil skozi prizmo protestantske etike.

22.05 Noč, ko se zemlja druži z nebesi, dokumentarna oddaja (TVS 1)
Velikonočna skrivnost je središče krščanskega upanja in verovanja. Ljudski običaji in liturgija velikega tedna, kot jih praznujejo v Vipavski dolini, se v dokumentarni oddaji prepletejo v občuteno pripoved o trpljenju in vstajenju. To je pripoved o noči, v kateri se je zemlja povezala z nebesi, da bi nazadnje zmagalo življenje.

20:00 (Ne)obvezno v nedeljo: Pater Karel Gržan (RAS 1)

18:05 Spomini, pisma in potopisi - Frank Troha Rihtarjev: Spomini na veliko noč (RA ARS 3)

18:40 Sedmi dan - Velika noč na Uralu (RA ARS 3)

20:00 Vokalno-instrumentalna glasba - Velika noč (RA ARS 3)

10:00 Velikonočna maša (TV MB)

12:00 Urbi et orbi (TV MB)

12:40 Pravoslavna praznična oddaja (TV MB)





PONEDELJEK, 21. 4. 2014

8:00 Lirični utrinek - Vladimir Truhlar: Jezus po vstajenju (RA ARS 3)

9:30 Praznična tribuna (RA MB)

10:15 Praznična reportaža (RA MB)

12:00 Po Jezusovih sledeh (TV MB)

12:20 Praznična reportaža (RA MB)

13:10 Praznična reportaža (RA MB)

15:00 Il mistero Međugorje (Skrivnost Međugorja), dokumentarna oddaja (TV KP)

17.00 Studio ob sedemnajstih: Kanonizacija papežev (RAS 1)
Velikonočni prazniki v Rimu so v znamenju pričakovanja razglasitve Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. za svetnika. Kanonizirana bosta dva izjemno priljubljena papeža, lik papeža Frančiška, ki ju bo razglasil za svetnika, pa bo privabil v večno mesto še več množic z vsega sveta. Pričakujejo kar pet milijonov ljudi. O tem, kje sta papeža pustila najmočnejši pečat, kakšen je bil njun odnos do Slovencev in kako utemeljene so besede njunih kritikov, v tokratnem Studiu ob sedemnajstih z voditeljem Aleksandrom Čobcem.

17.30 Minoriti, Frančiškovi mlajši bratje na Slovenskem, dokumentarna oddaja (TVS 1)
Zaobljubljeni čistosti, uboštvu in pokorščini, zavezani idealom evangeljske svobode kot jih je živel sv. Frančišek Asiški, živijo v samostanskih skupnostih, črpajo iz molitve, hkrati pa delujejo med ljudmi. Tuje jim ni nobeno poslanstvo in gredo tja, kjer jih Cerkev najbolj potrebuje. Minoriti - Frančiškovi manjši bratje na Slovenskem.

18:05 Ko sonce zahaja v sonet: pogovor s patrom Vladimirjem Kosom (TVS 1)
Dobitnik letošnje nagrade Prešernovega sklada jezuit p. Vladimir Kos že 58 let misijonari na Japonskem. Poleg poezije, svoje velike ljubezni, bo tokrat spregovoril predvsem o razburljivi in zanimivi duhovniški poti.

20.00 Tednik (TVS 1)
Velikonočni čas običajno namenimo druženju, na mizi naj bi kraljevale velikonočne jedi. Že od poganskih časov naprej pa je to tudi čas novih začetkov, sprememb na bolje, za opuščanje slabega in prepoznavanje dobrega. Velikonočni čas je pravzaprav poln simbolike in upanja. Delček velikonočne skrivnosti so nam razkrile Šolske sestre, ki smo jih obiskali, da bi pokukali v svet redovniškega življenja. Mihaela in Boštjan Rakovnik iz Slovenj Gradca sta globoko verna. Po poklicu sodnica na slovenjgraškem sodišču in steklar sta z vero že zrasla, pomagala pa jima je, ko sta se znašla pred težkimi življenjskimi preizkušnjami. Par se je namreč moral soočiti s tem, da bo njuna zveza ostala brez otrok, prav tako pa sta prevzela skrb za Mihaelino starejšo sestro, ki je težko prizadeta zaradi otroške paralize, ki jo je prebolela v otroštvu in potrebuje skrb noč in dan.

21.05 Nocoj odrinemo, dokumentarna oddaja (TVS 1)
Dokumentarni film nam odkriva veličastno zgodbo izhoda Izraelcev iz Egipta. Po večstoletnem suženjstvu je Mojzes izvoljeno ljudstvo popeljal prek Sinaja v obljubljeno deželo, Izrael.

21:50 Pedro Opeka, dober prijatelj, dokumentarni film (TV MB)

23:25 Jazz sacral "Alleluia", zbor Alfa in Omega, solisti in Nada Žgur (TVS 1)
V Ljubljani je potekal zanimiv koncert džezovske sakralne glasbe, na katerem so pod umetniškim vodstvom Nade Žgur nastopili vrhunski slovenski glasbeniki. Pevski zbor Alfa in Omega, instrumentalni ansambel (Primož Grašič, Gregor Ftičar, Aleš Avbelj, Aleš Rendla, Adam Klemm) in vokalni solisti so predstavili izbor glasbe iz zakladnice gospela, gregorijanskega korala, sodobne krščanske glasbe in džeza. Na sporedu je bila glasba Bobbyja McFerrina, Duka Ellingtona, Richarda Smallwooda, Nade in Deča Žgurja ter drugih. Nastopili so tudi vokalni solisti: Irena Vidic, Kristina Oberžan, Iva Stanič, Katka Bordner, Nina Strnad, Metod Banko, Blaž Vrbič. Dirigentka: Nada Žgur.

00:20 Duhovni utrip: Mark Avrelij, filozof na prestolu (TVS 1)
Obiskali smo predavanje "Mark Avrelij ali o potrebi po dobrih ljudeh". V knjižnici Otona Župančiča ga je pripravilo Kulturno društvo Nova Akropola Slovenije, ki organizira najrazličnejša predavanja in razstave s področij filozofije, psihologije, zgodovine civilizacij in kultur. Tokrat so predstavil izjemen vladarski lik velikega rimskega cesarja Marka Avrelija, filozofa na prestolu.




NEDELJA, 27. 4. 2014

21:05 Nocoj odrinemo Beatifikacija Janeza XXIII. in Janeza Pavla II., prenos iz Vatikana (TVS 2)
27. april je dan, ko bo papež Frančišek v Vatikanu na slovesnosti beatifikacije dva svoja predhodnika, papeža Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. , vključil v družino svetnikov. Oba papeža sta živela v drugi polovici 20. stoletja in sta bila zelo priljubljena. Janez XXIII. je sklical Drugi vatikanski koncil, ki je prenovil Katoliško cerkev. Janeza Pavla pa si bomo Slovenci zapomnili tudi zaradi njegovih dveh obiskov. Slovesnosti se bo udeležilo veliko romarjev z vsega sveta. Neposredni prenos si boste lahko ogledali tudi na drugem sporedu TV Slovenija.


* Pridržujemo si pravico do programskih prilagoditev in sprememb. Za razumevanje se vam zahvaljujemo.

Bio pirhi
Svet kulture: Umetnost križa