Alejandro González Iñárritu ni ravno režiser, ki bi bil znan po komedijah, prej nasprotno (spomnimo se samo na Čudovito, 21 gramov ali Babilon). Zanimivo bo torej videti, kako mu bo uspelo z Birdmanom (na fotografiji Michael Keaton in Edward Norton). Foto:
Alejandro González Iñárritu ni ravno režiser, ki bi bil znan po komedijah, prej nasprotno (spomnimo se samo na Čudovito, 21 gramov ali Babilon). Zanimivo bo torej videti, kako mu bo uspelo z Birdmanom (na fotografiji Michael Keaton in Edward Norton). Foto:
Včeraj smo izvedeli, da bo film Good Kill z Ethanom Hawkom v Torontu doživel severnoameriško premiero - a tik predtem so mu svetovno "ukradle" Benetke.
Manglehorn je drama o ostarelem ekscentriku (Al Pacino), ki se mora soočiti z zločinom, ki ga je stal ljubezni njegovega življenja. V filmu igrajo še Chris Messina, Holly Hunter in Harmony Korine.
Zunaj tekmovalnega sporeda bodo predvajali Levinsonovo dramo The Humbling; v njej se bo Al Pacino zapletel v ljubezensko afero s pol mlajšo žensko (Greta Gerwig). Filma The Humbling in Manglehorn bodo na Lidu predvajali enega za drugim, dan pa posvetili Alu Pacinu.
V svoji lanski, 70. izdaji je beneški festival prvič v svoji zgodovini nagradil dokumentarec: to je bil domači film Sacro GRA. Foto: Reuters
Kot narekuje tradicija, bo tudi letošnji beneški festival predvajal nekaj del svetovno uveljavljenih režiserjev ob boku filmom, ki jih podpisujejo (še) manj znani ustvarjalci. Foto: EPA
Teater ubijanja (The Act of Killing) Joshue Oppenheimerja je bil eden najpresunljivejših in inovativnih filmov lanskega leta. Iste tematike - množičnih pobojev komunistov v Indoneziji - se loteva tudi v novem filmu, The Look of Silence.

V Birdmanu, ki je bil prvi najavljeni film iz osrednjega tekmovalnega sporeda, Michael Keaton igra odcvetelega akcijskega junaka, ki bi si nekdanjo slavo in relevantnost rad vrnil z nastopom v broadwajski predstavi. Za zlatega leva se bo potegovalo še 19 drugih filmov, med drugim Manglehorn z Alom Pacinom v glavni vlogi, Good Kill z Ethanom Hawkom kot ameriškim vojakom v moralni dilemi in novi film Fatiha Akina, v katerem ima glavno vlogo Tahar Rahim (Prerok, Najini otroci).

Za večjo preglednost filme tekmovalnega sporeda citirajmo še v celoti:

The Cut, r. Fatih Akin (Nemčija, Francija, Italija, Rusija, Kanada, Poljska in Turčija)
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, r. Roy Andersson (Švedska, Nemčija, Norveška, Francija)
99 Homes, r. Ramin Bahrani (ZDA)
Tales, r. Rakhshan Bani E’temad (Iran)
La rancon de la gloire, r. Xavier Beauvois (Francija)
Hungry Hearts, r. Saverio Costanzo (Italija)
Le fernier coup de marteau, r. Alix Delaporte (Francija)
Manglehorn, r. David Gordon Green (ZDA)
Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance, r. Alejandro González Iñárritu (ZDA)
Three Hearts, r. Benoit Jacquot (Francija)
The Postman’s White Nights, r. Andrei Konchalovsky (Rusija)
Il Giovane Favoloso, r. Mario Martone (Italija)
Sivas, r. Kaan Mujdeci (Turčija)
Anime Nere, r. Francesco Munzi (Italija, Francija)
Good Kill, r. Andrew Niccol (ZDA)
Loin des Hommes, r. David Oelhoffen (Francija)
The Look of Silence, r. Joshua Oppenheimer (Danska, Finska, Indonezija, Norveška in VB)
Nobi, r. Shinya Tsukamoto (Japonska)
Red Amnesia, r. Wang Xiaoshuai (Kitajska)

Za današnjo resničnost očitna izbira tematike
"Veliko filmov se navezuje na vojno. Na žalost živimo v času, v katerem se spekter vojne spet dramatično povečuje," je direktor festivala Alberto Barbera novinarjem povedal na uradni predstavitvi tekmovalnega sporeda, ki se je danes zgodila v Rimu. Najstarejši filmski festival na svetu, ki letos praznuje svojo 71. izdajo, se začne 27. avgusta in sklene 6. septembra. Na čelu glavne žirije sedi filmski skladatelj Alexandre Desplat, v njej pa med drugim sedijo britanski igralec Tim Roth, palestinski režiser Elia Suleiman in italijanski igralec Carlo Verdone.

Festival, ki lahko dobi (skoraj) vsak film, ki si ga zaželi
Naloga selektorjev filmov za festival "je še toliko težja, kompleksnejša in bolj boleča, ker smo bili prisiljeni izpustiti toliko zelo dobrih filmov", je izpostavil Barbera, ko je svoj proces izbiranja primerjal z nekaterimi "manj selektivnimi festivali" (kar je bila verjetno le rahlo prikrita opazka na račun torontskega festivala, ki je svoj spored razkril včeraj). Barbera si je s svojo ekipo menda ogledal več kot 1.500 filmov, a se pri selekciji držal omejitve 55 filmov - od tega se jih 20 poteguje za glavno nagrado, vsi pa so svetovne premiere.

Veliko poslastic tudi ob strani tekmovalnega sporeda
Oskarjevec Barry Levinson je v svojem filmu, The Humbling, prav tako režiral Ala Pacina; ekranizacijo romana Philipa Rotha, v kateri Pacino igra samomorilskega ostarelega igralca, bodo predvajali zunaj tekmovalne sekcije.

Še preden smo videli katerega izmed filmov, marsikdo velike upe polaga v biografsko dramo Pasolini v režiji veterana Abela Ferrare; kontroverznega italijanskega pisatelja in režiserja, ki je bil leta 1975 umorjen v še vedno ne popolnoma pojasnjenih okoliščinah, v njej igra Willem Dafoe.

Zunaj tekmovalnega programa se bo v Benetkah ustavil še Lars von Trier, ki bo predstavil daljšo, necenzurirano različico drugega dela svoje kontroverzne Nimfomanke (režiserjevo različico prvega dela je predstavil na berlinskem festivalu).

V Benetkah bo še nekaj zanimivih gostov: James Franco predstavlja svojo ekranizacijo Faulknerjevega romana toka zavesti The Sound and the Fury (v njej nastopata Seth Rogen in Jon Hamm), veteran Peter Bogdanovich pa bo pripeljal komedijo She's Funny That Way (z Jennifer Aniston in Owenom Wilsonom).

Filmi zunaj tekmovalnega sporeda:

Words with Gods, r. Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Mira Nair, Warwick Thornton, Hector Babenco, Bahman Ghobadi, Hideo Nakata, Alex de la Iglesia (Mehika in ZDA)
She’s Funny That Way, r. Peter Bogdanovich (ZDA)
Dearest, r. Peter Ho-sun Chan (Hongkong, Kitajska)
Olive Kitteridge, r. Lisa Cholodenko (ZDA)
Burying the Ex, r. Joe Dante (ZDA)
Perez, r. Edoardo De Angelis (Italija)
La zuppa del demonio, r. Davide Ferrario (Italija)
Tsili, r. Amos Gitai (Izrael, Rusija, Italija, Francija)
La trattativa, r. Sabina Guzzanti (Italija)
The Golden Era, r. Ann Hui (Kitajska, Hongkong)
Make Up, r. Im Kwontaek (Južna Koreja)
The Humbling, r. Barry Levinson (ZDA)
The Old Man of Belem, r. Manoel de Oliveira (Portugalska, Francija)
Italy in a Day, r. Gabriele Salvatores (Italija in VB)
In the Basement, r. Ulrich Seidl (Avstrija)
The Boxtrolls, r. Anthony Stacchi, Annable Graham (VB)
Nyphomanic Volume II (daljša različica) Director’s Cut, r. Lars Von Trier (Danska, Nemčija, Francija in Belgija)