Še posebej priljubljena sta brata Dragić. Foto: Aleš Fevžer
Še posebej priljubljena sta brata Dragić. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski košarkarji so se zabavali z navijači

Med tekmo glasno spodbujajo košarkarje, ki tudi zaradi njih uspešneje igrajo. Ne nazadnje so od evropskega prvenstva 2005 rezultati košarkarjev vrhunski, prav v Beogradu pa je Slovenija prvič zaigrala v izločilnih bojih. Bili so v Beogradu, v Španiji, v Grčiji na olimpijskih kvalifikacijah, na Poljskem, v Turčiji, Litvi, veliko pa se jih je zbralo tudi na precej oddaljeni, a turistično zanimivi Gran Canarii. V Barceloni naj bi jih bilo še več.

Tudi košarkarji so se zahvalili navijačem
Po drugi zmagi na svetovnem prvenstvu so jih v slovenskem lokalu pozdravili tudi košarkarji, ki so nekaj časa preživeli z njimi, se srečali tudi z družinami in v bolj sproščenem vzdušju preživeli večer. "Na druženju z navijači smo bili nekoliko dlje. Tu smo že osem dni in taka sprostitev je bila dobrodošla. Fantje se morajo sprostiti. Igral sem košarko in vem, kako je. Tudi kozarec piva ali vina je povsem dobrodošel, da se malo sprostijo. Jasno, vse v mejah normale in po pameti," je večer pred prostim dnem opisal Jure Zdovc.

Tudi košarkarji znajo ceniti podporo navijačev, ki so se odpravili na dolgo pot. "Veliko nam pomenijo. Vsi igralci spoštujemo, da so si vzeli čas in prišli sem uživat z nami in nas podpirat. Vrniti jim moramo na parketu z dobrimi igrami. Lepo je tudi takšno druženje, da se bolj povežemo," je povedal Goran Dragić, Zoran pa je pristavil: "Navijači so naša podpora na vseh teh velikih tekmovanjih. So nam v veliko pomoč in hvala jim, da so prišli na tako dolgo pot."

Na Gran Canarii največ Litovcev, na SP-ju Fincev
"Zelo veliko nam pomenijo navijači. Tudi letos, ko je svetovno prvenstvo precej oddaljeno, pa je prišlo veliko navijačev. Vseh 40 minut nas spodbujajo. So nam v veliko pomoč. Prišla je tudi moja punca z mamo, kar je zame še dodatna energija. Vsi ponavljajo, da so naši navijači številka ena in skupaj nas ponesejo do še boljših iger. Super, če jih bo v Barceloni še več. Se že veselimo
," je nad navijaško podporo navdušen Jaka Klobučar, ki se je dotaknil še nedeljskega večera: "To so neke malenkosti, ki ekipo dela še boljšo in jo še bolj združi. To je bila lepa gesta tudi za navijače, da smo jih pozdravili. Zdi se mi prav, da je bilo tako, da smo se vsaj za eno uro malce umirili in sprostili. Verjamem, da bo to lahko odločalo, ko se bo ritem še povečal."

Na Gran Canarii sicer prednjačijo košarkarski fanatiki Litovci, ki jih je okoli 3.000 in v dvorani poskrbijo za res izjemno atmosfero. Svoje privržence imajo tudi Mehičani in Angolci, najmanj je Avstralcev, a za njihovega Brada Newleyja pesti stiskajo domači ljubitelji košarke, saj Avstralec igra za Gran Canario, Korejce pa podpira tudi njihova skupnost z otoka. Navijači se lahko družijo v posebnih fan zonih, ki so jih letos združili s filmskim festivalom. Sicer pa so na svetovnem prvenstvu hit finski navijači. Finci se v zadnjih letih vse bolj navdušujejo nad košarko in na prvem svetovnem prvenstvu jih spodbuja neverjetnih 8.000 privržencev. Navijači imajo kar zakupljen vlak, ki jih bo iz Bilbaa, kjer igrajo skupinski del, popeljal do Barcelone, kjer se bodo lahko srečali tudi s Slovenijo.

Iz Las Palmasa

Slovenski košarkarji so se zabavali z navijači