Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV

EP 2015: Slovenija bo spet dihala z #junaki

Tilen Jamnik, Tomaž Okorn, Dolores Subotić, Slavko Jerič, Aleksandra K. Kovač

Košarkarska reprezentanca se 12. podaja na evropsko prvenstvo. Jure Zdovc ima letos precej oslabljeno in posledično pomlajeno izbrano vrsto, ki pa je na pripravljalnih tekmah pustila dober vtis.

Košarkarska reprezentanca se 12. podaja na evropsko prvenstvo. Jure Zdovc ima letos precej oslabljeno in posledično pomlajeno izbrano vrsto, ki pa je na pripravljalnih tekmah pustila dober vtis.

Tako kot je to že v navadi, so tudi letos številni košarkarji zaradi različnih razlogov odpovedali reprezentančno akcijo. Selektor je imel pred pripravami v mislih precej drugačno zasedbo, kot jo ima zdaj na voljo.

Koga ne bo ...
Prvi zvezdnik in kapetan izbrane vrste Goran Dragić je pred kratkim dobil drugega otroka, obenem pa je z Miamijem podpisal bogato pogodbo in se mora pripravljati na novo sezono Lige NBA.

Beno Udrih naj bi bil letos pripravljen (končno) znova zaigrati za Slovenijo, a mu je operacija to preprečila. Po sezoni, ko je imel veliko težav s poškodbami, si je počitka in dobre priprave na novo sezono zaželel Domen Lorbek. Njegov starejši brat Erazem še ni okreval po hudi poškodbi kolena. Težave s kolenom so znova udeležbo preprečile Gašperju Vidmarju. Na operacijo rame je moral Edo Murić, po klubski sezoni in evropskem prvenstvu mlajših članov pa je bil preutrujen Aleksej Nikolić. Mirze Begića Zdovc ni želel poklicati, saj ga je center že dvakrat v preteklosti zavrnil in je prednost dal Alenu Omiću, je pa selektor želel reprezentanco okrepiti z novim naturaliziranim košarkarjem, Bryantom Dunstonom, vendar slovenski zakon tega ne dovoljuje oziroma bi moral Američan v Sloveniji živeti vsaj eno leto.

Kdo bo ...
Tako je Zdovc moral povsem prevetriti zasedbo, ki bi po njegovih besedah s polnimi močmi lahko posegla tudi po medalji. Zdaj je v moštvu nekaj novincev, številni so reprezentančno popolnoma neizkušeni, tudi med starejšimi pa je le Uroš Slokar, ki neprestano slovenski dres nosi od evropskega prvenstva 2005, odigral več kot štiri velika tekmovanja. Tudi najstarejši Jure Balažić, ki je novi kapetan, Nebojša Joksimović in Miha Zupan v preteklosti niso bili stalni člani reprezentance. Petič gre na veliko tekmovanje Jaka Klobučar, a šele drugič s pomembno vlogo, četrtič pa nesporno prvo ime izbrane vrste Zoran Dragić.

Kljub oslabljenemu moštvu je Slovenija na pripravljalnih tekmah pustila dober vtis. S čvrsto in požrtvovalno igro v obrambi je pokazala, da lahko nadomesti tudi slabši potencial v napadu. Zdovčevi varovanci so sicer v napadu imeli kar nekaj težav, vendar so z dobro defenzivno predstavo v večini primerov to izničili. Dokazali so, da bodo z dobro obrambo črpali samozavest tudi v napadu, kjer je glavni nosilec Dragić, ostali pa so pokazali, da bo prav vsak dodal svoj kamenček v mozaik. Tudi Zdovc, ki je večkrat dejal, da je zelo zadovoljen z delovno vnemo košarkarjev, pravi, da ga ni strah v nobenem trenutku dati v igro kogar koli iz moštva in da vsem igralcem popolnoma zaupa.

Eno evropsko prvenstvo v štirih državah
Prvič bo evropsko prvenstvo v štirih državah, ki bodo gostile vsaka eno predtekmovalno skupino. Latvija bo tekmovanje gostila v Rigi, Nemčija v Berlinu, Hrvaška v Zagrebu, Francija pa v Montpellieru. V Franciji bodo tudi izločilni boji, ki se bodo igrali na stadionu Pierra Mauroyja v Lillu. Za košarkarske tekme s pregrado domovanje francoskega prvoligaša Lilla sprejme okoli 30.000 gledalcev. Slovenija bo igrala v Zagrebu. V Areni, kjer pričakujejo tudi veliko število slovenskih navijačev, se bo pomerila z gostitelji Hrvati, Gruzijci, Nizozemci, Grki in Makedonci. Skupina nedvomno omogoča napredovanje, v katerem se potem zagrebške reprezentance pomerijo v osmini finala s tistimi iz Rige. V latvijski prestolnici bodo poleg gostiteljev igrali še Litovci, Estonci, Ukrajinci, Belgijci in Čehi.

Letošnje evropsko prvenstvo je še pomembnejše, saj prinaša olimpijske vozovnice. Neposredno se v Rio de Janeiro uvrstita finalista evropskega prvenstva. Zatem prihodnje leto sledijo še kvalifikacije za največji športni dogodek. Fiba je spremenila kvalifikacijski sistem in bo namesto 12 reprezentanc v njih sodelovalo 18 izbranih vrst. Tako bo nastopilo vsaj pet evropskih ekip, če pa bo ena od njih gostila enega od treh kvalifikacijskih turnirjev (po prvotnem načrtu naj bi bil le en turnir), pa se bo za dodatne olimpijske vozovnice borilo šest evropskih reprezentanc. Torej v tem primeru olimpijske kvalifikacije prinaša že četrtfinale oziroma osmo mesto.

Eurobasket bo že 39. po vrsti. Prvi je bil organiziran pred natanko 80 leti v Švici. Največ naslovov, 14, ima nekdanja Sovjetska zveza, nekdanja Jugoslavija pa je najboljša reprezentanca stare celine postala petkrat. Evropski prvaki so z nekdanjo skupno državo postali tudi Zdovc, Vinko Jelovac, ki je bil sicer rojen na Hrvaškem, in Joško Papič. Slovenija je največji uspeh dosegla pred šestimi leti, ko je bilo prvenstvo na Poljskem, pod taktirko Zdovca pa je reprezentanca prvič zaigrala v polfinalu, a ostala brez medalje na četrtem mestu. Na zadnjem evropskem prvenstvu, ki ga je Slovenija gostila v Ljubljani, Celju, Kopru in Jesenicah, je bila izbrana vrsta peta.

Kdo so favoriti?
V krog favoritov letošnjega prvenstva sodijo Francozi, ki bodo pred domačimi gledalci branili naslov iz Ljubljane, znova pa bodo igrali z najkoristnejšim posameznikom zadnjega EP-ja Tonyjem Parkerjem, Španci z izkušenim Pauom Gasolom na čelu, Srbi, ki so lani v Španiji presenetili z naslovom svetovnega podprvaka, Hrvati, ki imajo izvrstno mešanico izkušenih in izjemno obetavnih košarkarjev, ter Grki, ki prihajajo na prvenstvo z Vasilisom Spanulisom na čelu.

Tilen Jamnik

Kolumna Esada Babačića (1)

Trma Jureta Zdovca

Esad Babačić

Najprej bi rad pozdravil vse ljubiteljice in ljubitelje košarke, ki boste tudi tokrat z vsem srcem navijali za junake.

Najprej bi rad pozdravil vse ljubiteljice in ljubitelje košarke, ki boste tudi tokrat z vsem srcem navijali za junake. Tudi sam že nestrpno čakam prvi obračun naših, ki se bodo že na začetku udarili z domačini Hrvati.

Slovenija si dejansko ne bi mogla želeti primernejšega tekmeca za uvod v to evropsko prvenstvo. Skoraj bi si upal trditi, da naši sosedje niso enakega mnenja, pa najsi bodo še tako zaverovani vase.

Njihova samozavest, ki jim je tradicionalno ne manjka, lahko namreč zelo hitro uplahne v kotlu domače arene, ki bo dihala za obe reprezentanci. Novi selektor hrvaške reprezentance Velimir Perasović si ne sme privoščiti poraza, saj bi si s tem pred domačim občinstvom, žejnim velikih uspehov, porušil dobršen del ugleda, ki si ga je pridobil v pripravljalnem obdobju, za nameček pa bi nemudoma spomnil na vse tegobe, s katerimi so se spopadali njegovi predhodniki.

Hrvatje, ki visoko letijo, so bili od nekdaj lepa vaba za naše borce, ki stojijo na trdnih tleh Jureta Zdovca. Če k temu dodamo čustveni naboj, ki bi znal podžgati naše glavne igralce, potem lahko tudi v soboto upravičeno pričakujemo tesen izid, ki gre lahko na eno ali drugo stran.

Naši morajo seveda pozabiti, da zanje v tem obračunu ni imperativa zmage, ker je sistem tekmovanja znova postavljen tako, da serijsko zmagovanje v predtekmovanju ni garancija za brezskrbnejše nadaljevanje prvenstva. Osredotočiti se morajo izključno na nasprotnika, ki pa je zrel za prvo šokterapijo. Ob bučnem navijanju naših, ki bodo okupirali Zagreb, to seveda ne bo težava, saj nam v takšnih tekmah nikdar ni manjkalo motiva.

Tisti, ki se še najbolj zaveda, proti komu bo stopil na parket v prvem krogu, je gotovo Perasović, ki še kako dobro pozna trmo Jureta Zdovca. Trma je namreč ena najbolj očitnih značajskih črt slovenskega selektorja, ki je slovel kot neumoren bojevnik za destrukcijo nasprotnikove igre.

Zdovc je sistematičen, ravno dovolj pristopen in tudi avtoritativen, kadar je to potrebno, kar se še posebej obnese pri delu z mlajšimi in neizkušenimi igralci, ki potrebujejo očetovsko roko. Takih je v tej ekipi kar nekaj, zato si v tem trenutku ne bi mogli želeti primernejšega vodje ekipe.

Reprezentanca brez zvezdnikov, s kopico mladih igralcev, ki se želijo učiti in dokazovati, je pisana na kožo našemu strategu, ki jim je že vcepil del svoje mentalitete. Marsikaj, kar se je sprva zdelo kot težava, se je že obrnilo v njegovo korist. Pravo zadovoljstvo je opazovati napredek Omića, Prepeliča, pa tudi Rupnika, ki je naša edina klasična 'enka', pri kateri je žoga zares varna. Dokler je tako, se nam za končni uspeh ni treba bati. Zaupanje nas lahko pripelje dlje, kot si drznemo verjeti.

Ta reprezentanca je pisana na kožo Juretu Zdovcu. Foto: www.alesfevzer.com
Esad Babačić bo med evropskim prvenstvom kolumnist MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

MMC-jev videointervju z dolgoletnim košarkarskim reprezentantom

Marko Milić: V soboto v zraku tudi naboj Piranskega zaliva

Tomaž Okorn

Sproščenost bi lahko bil na EP-ju adut slovenske košarkarske reprezentance, meni Marko Milić: " Od fantov pričakujemo le to, da se mečejo v oglasne panoje in da ne igrajo sebično, kar je vedno ...

Sproščenost bi lahko bil na EP-ju adut slovenske košarkarske reprezentance, meni Marko Milić: "Od fantov pričakujemo le to, da se mečejo v oglasne panoje in da ne igrajo sebično, kar je vedno odlika Zdovčevih ekip."

Na videointervju smo povabili dolgoletnega slovenskega reprezentanta, ki je igral na šestih evropskih prvenstvih in na enem svetovnem. Pri 38 letih se Milić še noče povsem posloviti od kariere in je pripravljen odigrati še kakšen turnir za Al Kuwait, kjer je očaral lastnika kluba. Bogati šejk ga utegne zato še kdaj "uporabiti", Milić pa pravi, da je nenehno na 80 odstotkih popolne pripravljenosti, tako da se lahko hitro vrne v tekmovalni ritem. Tema našega pogovora je bila tik pred evropskim prvenstvom seveda bolj slovenska reprezentanca kot njegova kariera.

Ko na KZS-ju še ni bilo denarja za malico ...
Milić je bil v izbrani vrsti že kmalu po osamosvojitvi, ko je morala Slovenija igrati še naporne kvalifikacije. "Z avtobusi tipa 'ko tamo pjeva' smo se vozili pet ur in se nismo nič ustavljali, da Košarkarski zvezi ni bilo treba plačevati za malico, saj ni imela denarja." Med spomini na prvenstva, ki jih je odigral, je v ospredju Beograd 2005, kjer je Slovenija s 6. mestom in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo dosegla največji uspeh do tedaj. "Kamorkoli si se obrnil v dvorani Pionir, sami slovenski navijači. Nacionalni naboj je bil res ogromen." A ostal je tudi grenak priokus, potem ko je slovenski nalet ustavila Nemčija. Pa ni bil Dirk Nowitzki tisti, ki je pokopal Slovenijo: "Preveč smo se osredotočili na Nowitzkega, pozabili pa na Rollerja in Demirela."

Naj Slovenija ponovi lanski podvig Srbije!
Kranjčan, ki je med drugim igral tudi za Phoenix in Real, v sedanji reprezentanci opaža veliko borbenosti, kar bo največji adut na evropskem prvenstvu 2015: "Na pripravljalnih tekmah so se fantje zelo borili in s tem nadoknadili kakšno svojo pomanjkljivost. Lani so šli Srbi na svetovno prvenstvo oslabljeni in brez pričakovanj, v četrtfinalu pa so z zmago dobili veter v hrbet in bili na koncu svetovni podprvaki. Glavna kakovost te reprezentance je obramba, energija, ritem, rotacija vseh igralcev, dodatno moč pa ji bodo vsaj v Zagrebu dajali še glasni navijači. Zvezd ni, izpostavil pa bi le Zorana Dragića, ki zna narediti razliko. In Jaka Blažić: pri Crveni zvezdi ima samozavest, tam je neverjeten. Ima kvaliteto, samo sprostiti se mora."

Previdno proti slabšim reprezentancam!
Milić izpostavlja tudi problem motivacije: "To je pogosto najpomembnejše, kar se je pokazalo že na pripravljalnih tekmah. Proti dobrim reprezentancam so igrali odlično, proti Italijanom, ki imajo NBA-zvezdnike, so prevladovali, toda kaj hitro lahko mislimo, kako smo dobri, pa se že hitro prikrade poraz proti slabšim reprezentancam." Za uvodno tekmo EP-ja proti Hrvaški Milić napoveduje: "V zraku bo naboj Piranskega zaliva. Pričakujem nervozno tekmo. Če sodniki ne bodo na hrvaški strani, lahko Slovenija s svojo sproščenostjo preseneti." O težkem razporedu, ki ga je nekajkrat omenil selektor Jure Zdovc, Milić noče ničesar slišati, saj so slovenski košarkarji po njegovem energetsko polni in lačni dokazovanja.

Je tudi sam še lačen dokazovanja ali pa je vendarle prišel trenutek, ko bo po kuvajtski avanturi končal dolgo kariero? "Puščam odprta vrata. Sem kot Pavarotti in Crvena Jabuka, ki so imeli osemkrat poslovilni koncert. Če se bo pokazala kakšna možnost, v redu, sicer pa - tudi prav."

Tomaž Okorn

V Zagreb veliko navijačev iz vse Slovenije

"Število slovenskih navijačev v Zagreb skoraj primerljivo z 'romanjem' v Beograd"

Dolores Subotić

Slovenska košarkarska reprezentanca bo imela v Zagrebu močno podporo v navijačih, ki jih je selektor Jure Zdovc že večkrat označil za šestega igralca na parketu.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo imela v Zagrebu močno podporo v navijačih, ki jih je selektor Jure Zdovc že večkrat označil za šestega igralca na parketu.

Navijači so že na pripravljalnih tekmah slovenske izbrane vrste pokazali, da bodo pomemben člen na Eurobasketu 2015, pravi navijaški spektakel pa se obeta že prvi dan predtekmovalnega dne v Zagrebu, ko se bodo v navijanju pomerili Slovenci in Hrvati. Vstopnic za to srečanje (prodali so jih 10.043, okoli 3000 pa jih je namenjeno klubom in ostalim) že nekaj časa ni več mogoče kupiti v prosti prodaji.

Arena je razprodana, na Hrvaškem pa se je celo pojavil strah, da bi bilo slovenskih navijačev več kot hrvaških. Boris Jakimenko, direktor Eurobasketa 2015, je na to hrvaškim medijem odgovoril: "Za to tekmo je bilo v Sloveniji na prodaj 3.100 vstopnic, in to izključno prek agencije. Ostale vstopnice so prodali na prodajnih mestih na Hrvaškem, tako da sem prepričan, da bo hrvaških navijačev vsaj dvakrat več kot slovenskih."

In če so vstopnice za tekmo s Hrvaško že razprodane, so vstopnice za preostale tekme Slovenije še na voljo: "Za vse tekme smo prodali veliko večino slovenskega sektorja, ki šteje 3.100 vstopnic. Nekaj manj zanimanja je bilo samo za tekmo z Nizozemsko. Na voljo so še zadnje vstopnice za Gruzijo, Grčijo in Makedonijo," je povedal Peter Majerle iz Kompasa, uradne agencije KZS-ja, in dodal: "Prodali smo približno 14.000 vstopnic, od tega 1.500 navijaških paketov z vlakom in avtobusom. Z nami potujejo podjetja, šole, navijaške skupine in individualni navijači."

Kako pa pri Kompasu ocenjujejo zanimanje za prvenstvo? "Projekt smo izpeljali v skladu s pričakovanji. Če bi imeli v reprezentanci nekaj bolj uveljavljenih košarkarjev (Dragič, Vidmar, Udrih …), bi bilo zanimanje še večje (tudi z rezultatskega vidika). Seveda pa je število navijačev skoraj primerljivo z 'romanjem' v Beograd (EP 2010) ali celo tistim na Nizozemsko (nogometni EP 2000)."

Koliko pa stane takšna izkušnja slovenskega navijača? Za ogled vseh petih tekem slovenske reprezentance je treba odšteti od 55 do 170 evrov, odvisno od kategorije vstopnice, v ceno ni vštet prevoz. S prevozom pa se cena povzpne na 195 evrov in dalje.

V Zagrebu tako pričakujejo naval slovenskih navijačev, nekateri med njimi se bodo tja podali na svojo roko - takšnim pri Kompasu svetujejo, da morajo paziti "na prehod meje (predvidevamo, da bo gneča), na varno parkiranje (organizatorju zagotovo ne bo uspelo zagotoviti parkirnega prostora v bližini Arene za vse navijače), na primerno navijaško obnašanje ter na osebno varnost, saj so dogodki takšnega kova tudi priložnost za kakšne žeparje ali sleparje (ponarejene vstopnice)".

In še nasvet, katerih znamenitosti ne smete zamuditi, ko boste obiskali Zagreb: "Največja znamenitost v Zagrebu sta trenutno seveda dvorana Arena ter muzej Dražena Petrovića." Največ navijačev pa se bo zagotovo zadržalo v navijaških conah - v Zagrebu bosta dve, ena v neposredni bližini Arene, druga pa na Trgu bana Jelačića. Tam bodo 3. septembra tudi odprli Eurobasket 2015.

Iz Zagreba v Lille?
Če se slovenska reprezentanca uvrsti v drugi krog tekmovanja, bo pot slovenske navijače vodila v Lille v Francijo. "Trenutno je prijavljeno približno 100 navijačev, vendar je vse odvisno od rezultatov v Zagrebu. Še posebej od prvih dveh tekem, s Hrvaško in Gruzijo," je povedal Majerle. Paket Lille obsega prevoz z letalom (LJU-BRUSELJ), nočitev v hotelu, transfer in vodniško spremstvo. Cena aranžmaja z letalom je od 549 evrov (potovanje z avtobusom je od 350 evrov naprej).

Nekaj navijaških utrinkov s pripravljalnih tekem si lahko pogledate spodaj.

Pripravite navijaške rekvizite, v soboto se začenja zares. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc o navijačih kot o šestem igralcu na parketu. Foto: www.alesfevzer.com
Navijaško himno za košarkarje je pripravila skupina Big Foot Mama. Naslov skladbe je Nove zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Foto:
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: BoBo
Foto:
Foto: BoBo
Foto: BoBo
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Foto: BoBo

Prvenstvo poteka v štirih državah

Eurobasket 2015 in slovenska košarka

Slavko Jerič, Darko Osterc

Slovenska košarkarska reprezentanca je prava stalnica na evropskih prvenstvih, saj tokrat igra že na 12. zaporednem turnirju stare celine.

Slovenska košarkarska reprezentanca je prava stalnica na evropskih prvenstvih, saj tokrat igra že na 12. zaporednem turnirju stare celine.

V infografiki vam predstavljamo nekaj dejstev - tako o sedanjosti kot preteklosti. S kom vse se bo Slovenija pomerila? Kakšen izkupiček ima s temi reprezentancami? Kdo nosi slovenski dres?

Ter seveda pogled v preteklost, kamor sodi trojica slovenskih igralcev, ki je bila do zdaj izbrana v idealno peterko prvenstva.

Evropsko prvenstvo v košarki bo potekalo v štirih državah Foto: Darko Osterc
infografika Foto:
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov