Bolnikom z osteoartrozo kolena priporočajo redne vaje za krepitev stegenskih mišic, saj  stegenske mišice prevzamejo približno 70 % vseh obremenitev v kolenskem sklepu. Foto: Reuters
Bolnikom z osteoartrozo kolena priporočajo redne vaje za krepitev stegenskih mišic, saj stegenske mišice prevzamejo približno 70 % vseh obremenitev v kolenskem sklepu. Foto: Reuters
false
"Predvsem osteoartroza je bolezen starejše populacije, ko se v določenih sklepih stanjša hrustanec, na nekaterih mestih tudi izgine, spremeni se kost pod hrustancem, poleg tega se običajno pojavljajo tudi kostni izrastki na prstih rok, lahko tudi na sredinskih sklepih," pove Tomšič. Foto: MMC RTV SLO

O težavah z revmo je v Svetovalnem servisu v pogovoru z voditeljem Robertom Bogatajem govoril profesor dr. Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

Oddaji lahko prisluhnete tukaj

Včasih izzove bolečino čezmerna obremenitev
Revmatičnih bolezni je več vrst, med najpogostejšimi so vnetje notranje sklepne ovojnice (artritis) in hrbteničnih vezi (spondilitis), spremembe na sklepnem hrustancu (osteoartroza) in obsklepnih delih (zunajsklepni revmatizem). Vsako trganje v mišicah ni odraz revmatične bolezni, včasih pride do bolečin zaradi preobremenitve, »saj se ljudje niti ne zavedajo, da opravijo kakšno delo prehitro in pride do bolečine, ki jo izzove začasna čezmerna obremenitev, vendar tovrstne težave po navadi hitro izzvenijo«, pojasni Tomšič.

Pomagajte si z obkladki
Nekdaj so priporočali za zdravljenje artritisa toplo mivko, ki so jo bolniki položili na sklepe, vendar se je ta metoda v poznejših raziskavah izkazala za napačen način zdravljenja. Za lajšanje težav z artritisom pomaga led, medtem ko pri osteoartrozi strokovnjaki priporočajo tople obkladke. Ravno tako bolnikom s to boleznijo svetujejo, naj ob jutrih roke potopijo v toplo vodo, saj se bodo tako lažje razgibali in začeli z delom. Simptome osteoartroze si boste olajšali tudi z zmernim sončenjem, je povedal Tomšič.

Osteoartroza najpogosteje prizadene starejše
"Predvsem osteoartroza je bolezen starejše populacije, ko se v določenih sklepih stanjša hrustanec, na nekaterih mestih tudi izgine, spremeni se kost pod hrustancem, poleg tega se običajno pojavljajo tudi kostni izrastki na prstih rok, lahko tudi na sredinskih sklepih," pove Tomšič. K osteoartrozi sta nagnjena tudi oba nosilna sklepa, kot sta koleni in kolk, medtem ko je osteoartroza gležnja redka, čeprav nosi celotno težo. "Razlogov za to ne poznajo, vendar domnevajo, da se hrustančne celice in celice veziva od sklepa do sklepa razlikujejo, kar pogojuje, kje se bo bolezen razvila." Bolezen običajno diagnosticirajo družinski zdravniki in jo tudi zdravijo. Le v primerih, ko diagnoze ne morejo jasno postaviti, pošljejo bolnike na nadaljnje preiskave k revmatologu.

Pri osteoartrozi kolena si krepite stegenske mišice
Bolnikom z osteoartrozo kolena priporočajo redne vaje za krepitev stegenskih mišic, saj stegenske mišice prevzamejo približno 70 % vseh obremenitev v kolenskem sklepu. "Če ima bolnik z osteoartrozo zelo močno stegenske mišice, s tem razbremeni koleno, odloži napredovanje bolezni in zmanjša bolečine. To pomeni, da bi morali ti bolniki, če je le mogoče, veliko kolesariti, plavati s plavutmi in redno delati enostavne vaje za krepitev mišic", svetuje Tomšič. Že po nekaj tednih redne vadbe lahko bolečine zmanjšate in upočasnite napredek bolezni.

Hrani, ki škoduje zdravju, se odpovejte
"V revmatologiji so naredili nekaj kliničnih raziskav in posebnega režima hranjenja bolnikom z vnetno revmatično boleznijo ne svetujemo," pojasni Tomšič. Obolelim s protinom (putiko) predlagajo, naj uživajo veliko stročnic, sadja, zelenjave, mesa pa v manjših količinah. Ravno tako naj se izogibajo sladkih in gaziranih pijač ter alkohola, le kakšen kozarec vina pri kosilu si lahko privoščite. "Če ugotovite, da vam neko hranilo ne ustreza, ga izpustite," svetuje Tomšič.