Mira Zajc pred polno mizo svojih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Mira Zajc pred polno mizo svojih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Svoje izdelke večinoma podari sorodnikom in prijateljem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Šopek velikonočnih jajc. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Tako se začne izdelava jajc: najprej je treba zviti prtičke. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Svoj prosti čas kot zelo aktivna upokojenka preživlja tudi v bližnjem centru za starejše. Prav tam se je pred nekaj leti rodila velika ljubezen do izdelovanja najrazličnejših ročnih izdelkov. "Hodim v center za starejše na Gosposvetski. Tam smo se naučili osnove, potem pa me je tako pritegnilo, da sem pustila domišljiji svojo pot," pojasnjuje Mira.

V zimskem času največ pozornosti nameni izdelavi različnih novoletnih okraskov, pred pomladjo pa se njen dom spremeni v pravo "valilnico" velikonočnih jajc. "Vedno izbiram najlepše prtičke. Je pa tako, da lep prtiček ni vedno lep tudi po tem, ko ga zvijem," razkriva skrivnosti svojega dela. Seveda pa je z veliko vaje že natančno ugotovila, katere kombinacije se obnesejo in katere ne. Prtičke zvije in jih prilepi na modelčke, na koncu pa jih okrasi še z raznimi svetlečimi okraski in trakci.

Tako okrasi tudi razne stekleničke in škatlice, ki tako iz odpadne embalaže naenkrat postanejo okrasne škatlice, v katerih lahko hranimo uhane in druge malenkosti. Ko je Mira odprla eno od svojih omar, se je odprl pogled na celo gmoto različnih predmetov, ki so po njeni zaslugi dobili novo podobo. Kot je pojasnila vitalna upokojenka, zelo veliko uporablja različne odpadne materiale, saj ji tudi prijateljice prinesejo različne škatlice, stekleničke in druge predmete, ki jih odene v pisano preobleko.

"To vzame kar veliko časa, v bistvu pa se tako zelo zamotim, predvsem pozimi. Dejansko celo leto nekaj izdelujem, pozimi bolj zvezdice in druge okraske za novoletno jelko, potem za veliko noč jajca," pravi Mira.

In kje najde motive oziroma ideje? "Moraš znati kombinirati barve, in to pač znaš ali ne, eni imajo občutek, drugi pa ne," pravi Mira, ki je pred upokojitvijo delala v komerciali, prej pa je imela kot izučena šivilja svojo obrt, zato je seveda jasno, da ima kombiniranje barv in natančnost že od nekdaj v prstih.

Poleg naštetega zelo rada izdeluje tudi rože iz umetne svile in nakit. Za izdelavo rož je treba še posebej veliko spretnosti, saj so cvetovi, ki jih izdela običajno iz svilenih rut, nekateri uporabljajo tudi najlonke, zelo majhni. "Izrežem koščke svile, potem pa upognem žico in jih zašijem. Za en sam cvet potrebujem štiri koščke svile, tako da mi izdelovanje takšnih rož vzame kar precej časa," razlaga.