Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Toplotna izolacija fasade nam dolgoročno prinaša vrsto koristi, zato predstavlja naložbo in ne le strošek. Z izvedbo nove fasade namreč vzdržujemo ekonomsko vrednost nepremičnine in preprečujemo njeno propadanje. Z izoliranjem fasade povečamo tudi bivalno ugodje v stavbi, zmanjšamo možnost nastanka plesni, ustvarimo bolj zdrave pogoje bivanja in zmanjšamo strošek ogrevanja stavbe. Če živimo v neizolirani stavbi, so ti stroški na letnem nivoju lahko zelo veliki.

Debelejša izolacija se hitro povrne

Optimalna debelina izolacije je z ekonomskega vidika odvisna od tega, s katerim energentom ogrevamo stavbo. Dražje kot se ogrevamo, bolj se nam splača vgraditi večje debeline. Če za ogrevanje bivalne hiše uporabljamo kurilno olje in pri tem upoštevamo, da ima fasada življenjsko dobo le 25 let, znaša ekonomsko optimalna debelina običajnega belega fasadnega stiropora 25 cm.

V kolikšnem času se nam naložba povrne, če se odločimo za večjo debelino izolacije? Razlika v ceni med izdelavo fasade s toplotno izolacijo debeline pet centimetrov in toplotno izolacijo debeline deset centimetrov je zgolj v ceni toplotne izolacije. Cena dela, zaključnih slojev in postavitve delovnega odra je ne glede na debelino enaka. Enkrat večja debelina izolacije investicijo podraži le za nekaj več kot desetino.

Pri ogrevanju s kurilnim oljem je računski prihranek pri desetih centimetrih, v primerjavi s pol tanjšim slojem nekaj več kot 1,8 evrov na kvadratni meter, 15-centimetrskega sloja pa nekaj več kot 2,7 evra. Pri debelini 25 centimetrov znaša prihranek nekaj več kot 3,3 evra na kvadratni meter.

Doba povrnitve investicije v večjo debelino grafitnega stiropora je prikazana v spodnji tabeli.

Razlika v debelini izolacije

Razlika v ceni investicije na m2

Doba povrnitve investicije

10 cm namesto 5 cm

~ 5,00 EUR / m2

< 3 leta

15 cm namesto 5 cm

~ 10,00 EUR / m2

< 4 leta

25 cm namesto 5 cm

~ 20,00 EUR / m2

< 6 let

Iz izračuna je razvidno, da se izvedba večjih debelin izolacije finančno zelo hitro povrne, zato je smotrno vgrajevati debelejšo toplotno izolacijo. Razlika v dobi povrnitve investicije je v primeru tanjšega ali debelejšega stiropora sorazmerno majhna, po tem obdobju pa je prihranek pri debelejšem znatno večji. Pri tem ne smemo zanemariti dejstva, da lahko tudi v prihodnje pričakujemo rast cen energentov. V zadnjih dvajsetih letih se je cena kurilnega olja vsakih 10 let povečala za okoli sto odstotkov, medtem ko je rast plač občutno zaostajala.. Tudi gibanje cen ostalih energentov je bilo v veliki meri v podobnih okvirjih.

Pri načrtovanju toplotnega ovoja fasade je za zagotavljanje primernih bivanjskih pogojev pomemben tudi širši pogled in iskanje celovitih rešitev z vsemi ostalimi sistemi. Zavedati se moramo, da nam bo fasada služila vsaj naslednjih 25 let, zato moramo izbrati posamezne komponente sistema tako, da delujejo kot usklajena celota. Pri tem bodimo pozorni tudi na standarde, ki jih proizvajalci fasad ponujajo na evropskem trgu. Toplotnoizolacijski sistem naj ima evropsko tehnično oceno (ETA), saj je to tudi eden izmed pogojev, ki jih za pridobitev subvencije predpisuje EKO sklad.

Zakaj izbrati fasadni sistem JUBIZOL?

  • JUB zagotavlja do 25-letno garancijo ter dolgoročno in premišljeno naložbo v toplotnoizolacijski sistem JUBIZOL.
  • Prihranite pri energiji do 40 % in ustvarite zdrave in ugodne bivalne pogoje.
  • Učinkovita in dolgotrajna zaščita vašega objekta.
  • Povečajte estetsko vrednost objekta.
  • S široko paleto kombinacij materialov lahko investitorju ponudimo tudi sisteme za najbolj zahtevne pogoje, kot je npr. sistem odporen na udarce toče.
  • Z lastno proizvodnjo komponent v Sloveniji, tudi ekspandiranega polistirena (EPS), zagotavljamo popoln nadzor in kompatibilnost sistemov.
  • Močna tehnična podpora in dodatne storitve: priprava tehnologije za izvedbo toplotne izolacije fasade in izračun potrebnega sidranja, izračuni gradbene fizike, izdelava barvne študije objekta ter sodelovanje z ostalimi udeleženci na projektu.
  • Vrhunsko kakovost JUBIZOL fasadnih sistemov potrjujejo rezultati raziskav v lastnih najsodobneje opremljenih laboratorijih Tehnološko raziskovalnega centra JUB ter rezultati kontrolnih testiranj in certificiranj v pooblaščenih ustanovah doma in v tujini.
  • Vrhunsko kvaliteto fasade JUBIZOL potrujejo kupci v več kot 30 evropskih državah.

JUB d. o. o., Dol pri Ljubljani 28, 1262 Dol pri Ljubljani

Svetovanje na brezplačni telefonski številki (vsak delavnik od 8h do 16h): 080 15 56

JUB Design Studio prodajalna in razstavni salon, T: 01 588 42 66, E: prodajalna@jub.si

Arhitekt svetovalec, T: 01 588 43 90, E: arhitekt.jds@jub.si