Psi se lahko v slovenski Istri kopajo tam, kjer to ni izrecno prepovedano. Foto: EPA
Psi se lahko v slovenski Istri kopajo tam, kjer to ni izrecno prepovedano. Foto: EPA

Edina pasja plaža ostaja v Izoli, podoben projekt pa napovedujejo tudi v Piranu, medtem ko v Kopru in Ankaranu pasje plaže, tudi zaradi omejenih površin kopalnih voda, za zdaj ne predvidevajo.

V Izoli pasja plaža zaživela pred tremi leti
Pasja plaža je v Izoli na območju ob nekdanjem Delamarisu zaživela že pred tremi leti. Občinski svet je tedaj sprejel odlok o nadzoru in obveznostih imetnikov živali pri vzdrževanju čistoče javnih površin v občini Izola, ki določa, na katerih javnih površinah na območju mesta se lahko pes vodi le na povodcu in na katere je prepovedano voditi pse, je za STA spomnila vodja županovega kabineta Kristina Zelić.

"Zavedamo pa se, da kljub dobrim namenom zaradi vzpostavitve reda in čistoče v mestu ne moremo krčiti prostora za gibanje psov, ampak moramo priskrbeti tudi ustrezne nadomestne rešitve. Ravno zato smo uredili pasjo plažo in pasji park v občini," je dodala.

Bodite pozorni na znake
Poleg pasje plaže se lahko psi v Izoli kopajo povsod tam, kjer kopanje psov ni z znakom izrecno prepovedano, na primer od plaže pod Belvederjem do Belih skal. Je pa kopanje psov prepovedano na urejenih plažah, kot so Svetilnik, Delfin in Simonov zaliv. V Piranu se štirinožci lahko kopajo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano, ne smejo pa v bazene ter na nekatera urejena kopališča v občini, so navedli na Občini Piran. Kot so poudarili, je projekt pasje plaže še vedno aktualen in ga bodo izpeljali v naslednjih letih.

V Kopru in Ankaranu ne razmišljajo o pasjih plažah
O vzpostavitvi pasje plaže pa za zdaj ne razmišljajo v Kopru in Ankaranu. Na koprskem mestnem kopališču Mokra mačka in na kopališču v Žusterni je dostop psom prepovedan, so pojasnili v mestni občini. V Ankaranu pa imajo kosmatinci po navedbah občine omejen dostop predvsem na območju Adrie ter zdravilišča na Debelem rtiču, medtem ko je še vedno nekaj kotičkov oz. manjših plaž, na katerih omejitev za pse ni.