V nedeljo zvečer, v noči na ponedeljek ali v ponedeljek se lahko razlivajo reke. Foto: BoBo
V nedeljo zvečer, v noči na ponedeljek ali v ponedeljek se lahko razlivajo reke. Foto: BoBo
Prvi sneg na Krvavcu
Do ponedeljka popoldne bo v gorah, tako v Julijcih kot v vzhodnih Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah, padlo nad okoli 1600 metrov še od 20 do 50 centimetrov novega snega. Foto: RTC Krvavec

Na omenjenih območjih so mogoči porasti hudournikov, so sporočili z republiške uprave za zaščito in reševanje (Arso). V nedeljo bo po napovedi agencije za okolje oblačno, dež pa bo zajel vso državo. Pihati bo začel severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od pet do 14, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo oblačno, v večjem delu države bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, burja na Primorskem se bo okrepila. Najnižje jutranje temperature bodo od tri do devet, na Primorskem 12 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature pa od 6 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nastajale bodo kratkotrajne plohe. Otoplilo se bo in še naprej bo pihal severni veter.

Snežne razmere v visokogorju
Nevarnost plazov v gorah, predvsem v Julijcih, bo 3. stopnje že nad okoli 1700 metri nad morjem, in sicer zaradi večjih količin novega snega. Predvsem na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih lahko že manjša dodatna obremenitev sproži snežni plaz novega snega, opozarjajo pri Arsu. Na zelo strmih pobočjih in v grapah se lahko plazovi sprožajo tudi spontano.

Nižje je nevarnost manjša, a nevarno bo povsod, kjer bo zapadlo nekaj več novega mokrega snega na dovolj strma travnata pobočja. Možnost talnih zdrsnih plazov bo povečana, in sicer 2. stopnje, so zapisali.

Razmere v gorah so trenutno povsem zimske, do nedelje zjutraj je nad okoli 1500 metri padlo še nekaj centimetrov novega mokrega snega. Do ponedeljka popoldne pa bo v gorah, tako v Julijcih kot v vzhodnih Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah, padlo nad okoli 1600 metrov še od 20 do 50 centimetrov novega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala šele od sredine tedna, ko se bodo vrnile bolj pomladne razmere.